Overvågning gør os mere ens

DI og Forbrugerrådet advarer nu om en øget risiko for krænkelser af privatlivets fred. De to organisationer er gået sammen om en ny bog, der skal skabe debat om overvågning.

Den stigende overvågning har nu fået DI og Forbrugerrådet til at slå alarm. En ny bog fra de to organisationer advarer nu om en øget risiko for krænkelser af privatlivets fred - i det offentlige rum såvel som i cyberspace. Bogens forfattere mener, at overvågning vil ensrette mennesker, så kreativitet og forskellighed ikke får tilstrækkeligt spillerum. Mennesker kommer i stedet til at bruge deres energi på at være ens og ikke skille sig ud fra mængden.

Bogen skal skabe debat om overvågning og gøre politikerne opmærksomme på nødvendigheden af privacy - retten til at være alene - også på nettet.

I bogen »De overvågede« nævnes en række konkrete eksempler på, hvor danskernes ret til privatlivets fred er blevet indskrænket - eksempelvis ved registrering af borgernes brug af mail og internet i hjemmet.

»Den teknologiske udvikling er til forbrugernes fordel. Den giver bl.a. mulighed for bedre service i det offentlige, at være online på mobilen og udnytte internettet endnu bedre. Men samtidig øger den ny teknologi risikoen for fejl og misbrug. Offentlige og private virksomheder skal derfor indtænke og indarbejde beskyttelse af privatlivet i al ny teknologi, så problemerne ikke først løses, når det er for sent,« siger jurist Anette Høyrup, Forbrugerrådet.

Den peger også på nye tekniske løsninger, som kan være med til at sikre privatlivets fred uden at sætte sikkerheden over styr.

»Overvågning er nyttig til forebyggelse af kriminalitet, sikring af virksomheder og til terrorbekæmpelse. Men vi opfordrer regeringen og virksomhederne til at sikre, at der bliver en fornuftig balance mellem på den ene side hensynet til sikkerhed og på den anden side retten til privatlivets fred. Teknologien og metoderne, der gør begge dele muligt samtidigt, er til stede,« siger DI's privacy-ekspert Henning Mortensen.

Bogen indeholder fire konkrete scenarier, som beskriver hvad der kan ske, hvis det går helt galt med overvågningen. Herunder en tv-vært, der finder sine sygdomsoplysninger på forsiden af et formiddagsblad.

»Det er klart, at vi foruden folkelig debat også gerne vil gøre politisk opmærksom på, at vi her har et problem, som politikerne må have fokus på. Hver gang en ny beslutning tages, er det nødvendigt at overveje, hvilke implikationer det vil have for privacy - og ikke mindst om man kan vælge en anden løsning, der resulterer i et mindre indgreb i privacy,« siger Henning Mortensen.

Bogen kan bestilles på www.bod.dk, hvor bøgerne først trykkes, når de bestilles. Den koster 100 kroner på papir, men den kan også downloades gratis som pdf-dokument.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere