Årets værste datatabsulykker

En usb-nøgle i vaskemaskinen, en notebook på bunden af en sø, gedehamse i harddisken - det er blot nogle af de gruopvækkende datatabshistorier fra året der gik.

Traditionen tro har det norske sikkerhedsfirma Ibas offentliggjort en liste med årets ti værste sager om datatab, hvor det alligevel er lykkes at rekonstruere de tabte data. Listen viser, at data kan forsvinde på de utroligste måder - lige fra usb-nøglen, der røg en tur i vaskemaskinen, til et videokamera, der blev smidt ud af et fly med en faldskærm som ikke virkede.

»Uanset om årets liste over de værste katastrofer får folk til at le eller græde, er det rart at tænke på, at vi i alle de nævnte tilfælde har klaret at rekonstruere de tabte data. Skulle man være så uheldig at havne i en lignende situation, er vores råd at konsultere professionelle, før man gør noget som helst på egen hånd. Egne forsøg gør ofte ondt værre, så det selv for vores eksperter kan blive særdeles vanskeligt at genskabe dataene,« siger direktør Henrik Andersen, Ibas.

Og der er ikke noget som tyder på, at folk bliver bedre til at passe på deres data. Aldrig før har Ibas haft så travlt med at genskabe folks data som i det sidste år.

De 10 mest utrolige datatabskatastrofer i 2007

Tiendepladsen - Ups, jeg har vasket dataene!

En kvinde ringede og klagede over, at hun havde vasket alle sine data væk. Det viste sig, at kvinden havde en lidt alternativ definition på datavask. Hun tog datavasken bogstaveligt og gav usb-nøglen en tur i vaskemaskinen. Ikke overraskende fik hun problemer med at fremskaffe de nyvaskede data, næste gang hun satte usb-nøglen i sin pc.

Niendepladsen - Usædvanligt fiskeredskab

En utålmodig lystfisker tænkte, at han kunne slå ventetiden ihjel i robåden med nogle spil på den bærbare pc, mens han ventede på, at fiskene skulle bide. Ideen var for så vidt god nok, men manden måtte snart erfare, at en robåd ikke er et egnet sted til en bærbar pc. Idet han rejste sig op, mistede han balancen, faldt overbord og tog pc'en med i faldet. Manden holdt sig heldigvis flydende, værre var det med pc'en. Den sank som en sten til bunden af indsøen, men der var heldigvis ikke dybere, end at manden fik hentet den op igen og bragt til dataeksperterne, som reddede indholdet.

Ottendepladsen - Det, man ikke ved, har man ikke ondt af

En bryllupsfotograf frygtede at skulle stå ansigt til ansigt med brudens vrede, da det gik op for ham, at han havde begået en kæmpe brøler. Han havde egenhændigt klaret at overskrive billederne fra det flotte bryllup med billeder fra et andet arrangement. To dage før brudeparret skulle komme hjem fra bryllupsrejsen, ringede den fortvivlede fotograf. Billederne blev tryllet frem, og brudeparret lever i lykkelig uvidenhed om brøleren den dag i dag ...

Syvendepladsen - Syretur

Under et eksperiment hældte en uheldig videnskabsmand syre på en ekstern harddisk. Han frygtede, at alle data var ætset bort, men ikke denne gang. Eksperterne blev koblet på, og til trods for, at den uheldige videnskabsmand var gået grundigt til værks, lykkedes det at genoprette dataene.

Sjettepladsen - Slagsmål på jobbet

Det gik hedt for sig under en særdeles ophidset diskussion på en arbejdsplads i Australien. En forretningsmand kastede en usb-nøgle på sin kollega. Nøglen, som indeholdt mængder af meget vigtige forretningsinformationer, landede på gulvet og knustes i mange små stykker.

Femtepladsen - Flammeinferno

En heftig brand ødelagde det meste af inventaret på et kontor, men nogle cd'er undgik i første omgang flammerne. Imidlertid var cd-coverne smeltet fast i pladerne, og det blev en vanskelig opgave for teknikerne, at fremskaffe dataene igen - men det lykkedes for dem.

Fjerdepladsen - Jagten på et fredeligt liv

En britisk videnskabsmand var godt træt af en irriterende hvinen fra harddisken. Fuld af initiativ borede manden et hul i det dæksel, som beskytter selve harddisken. Igennem dette hul hældte han olie for at smøre mekanikken på indersiden. Den irriterende hvinen stoppede, men det gjorde harddisken desværre også.

Tredjepladsen - Styrtlanding

I et forsøg, der skulle teste, om en faldskærm fungerede, gik alt fuldstændig galt. Faldskærmen bestod ikke prøven, og et videokamera, som var fæstet til skærmen, kom til at opleve, hvordan det er at blive kastet ud af et fly med en faldskærm, der ikke virker. Den skrøbelige last ramte bakken med et brag og blev smadret ved sammenstødet. Alligevel klarede eksperterne at sætte det ødelagte hukommelseskort sammen, så videoen med faldskærmen og kameraets allersidste rejse blev rekonstrueret.

Andenpladsen - Gedehamsenes invasion

En fotograf i Thailand opdagede, at ubudne gæster havde taget bolig i den eksterne harddisk. Masser af bittesmå gedehamse så ud til at trives rigtig godt i deres nye hjem, men en handlekraftig ejer fandt på råd. Dækslet blev fjernet, og de ubudne gæster fik et reelt styrtebad med insektmiddel. Alle gedehamsene døde, men desværre led harddisken samme skæbne.


Førstepladsen - Snefræseren

Under et voldsomt snefald fik en kvinde i Norge problemer med at køre op ad den stejle bakke til sit hus. Hun valgte at gå det sidste stykke og drog af sted med bærbar computer, indkøbsposer og træningstaske i hænderne. I det samme kom den lokale landmands hjælpsomme søn forbi med traktor og snefræser på slæb. Han ville gerne hjælpe kvinden og bad hende lægge alt, hvad hun bar på, op i traktorens griber.

Landmandssønnen kørte i forvejen mens han fjernede al sneen på vejen, og kvinden skyndte sig bagefter uden noget at bære på. Hun troede, der var fred og igen fare, indtil traktoren stoppede midt på bakken. En mærkelig røg kom ud af snefræseren. Det viste sig, at kilden til røgen var kvindensejendele, herunder den bærbare computer.

På vej op ad bakken var alt faldet ud af griberen og havnet lige midt i snefræseren. Alle hendes ejendele gik lige igennem, bortset fra den bærbare computer, som kilede sig fast. Hvor utroligt det end lyder, lykkedes det at trylle alle data frem trods omfattende skader på den bærbare computer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere