Aalborg-firmaet Celenia satser nu på at etablere et udviklingscenter i Saigon, der skal arbejde med ERP-systemer baseret på Microsoft Dynamics. Celenia har allerede et udviklingscenter i Ukraine og nu gælder det så Fjernøsten, hvor en række andre danske it-virksomheder allerede har etableret sig. Indtil videre arbejder 17 udviklere for firmaet i Vietnam. Men planen er, at udviklingscenteret senere skal beskæftige mellem 300 og 500 medarbejdere.
»Vietnam er endnu uopdyrket land når det kommer til Microsoft Dynamics ERP-systemer, så der er ingen udviklere med Dynamics-erfaring. Derfor har vi vores eget uddannelsesprogram, Celenia Academy, hvor såvel erfarne udviklere som nyudklækkede kandidater fra de fremragende universiteter i Ho Chi Minh City bliver Microsoft-certificeret og får undervisning i forretningskultur og engelsk,« siger Rex Clausager, adm. direktør for Celenia Software.
Men Celenia er ikke det første danskejede firma med speciale i Microsoft Dynamics AX, der etablerer sig i den sydvietnamesiske millionby. Morten Bech og Rasmus Buskov har startet firmaet Votiva, som sælger ERP-software baseret på Microsoft Dynamics til det lokale marked. I modsætning til mange andre danske it-firmaer, der har etableret sig i Hanoi, har Votiva ikke modtaget støtte under Danidas b2b-program. Men alligevel ligner firmaet en succes med 26 ansatte og plads til flere på de øverste etager i det høje, smalle hus, hvor Votiva har lejet sig ind.
»Lønniveauet er steget med 20 procent på et halvt år, så det er selvfølgelig noget, som kan mærkes. Men lønningerne er stadig meget lave,« fortæller Rasmus Burskov.
Det er ikke kun lønningerne, som stiger i Saigon. Priserne for at leje kontorlokaler er også nærmest eksploderet i de seneste år. I dag er det ikke usædvanligt at udlejerne forlanger 300 kr. eller mere per m2 om måneden. Det har presset mange mindre firmaer ud i udkanten af byen eller ind i kontorfællesskaber som Saigon Software Park, hvor 25 selskaber med 500 ansatte har lejet sig ind. Men også her er huslejen efterhånden oppe på et niveau, der svarer til de priser som firmaer i Danmark skal betale for at leje kontorlokaler.
Et andet problem for it-firmaerne er den udbredte piratkopiering i landet. Det kan umiddelbart lyde som en umulig opgave at sælge software i et land, hvor alt, som man ikke kan tage og føle på, bliver opfattet som værdiløst. Musik, film, software - alt bliver kopieret helt hæmningsløst. Men Votiva sælger ikke hyldesoftware, men derimod skræddersyede programmer, og derfor er problemet mindre alvorligt for firmaet.
»Vi har faktisk godt styr på installationerne, fordi de løbende skal vedligeholdes, og kunderne kan ikke gøre det uden os. Så piratkopiering er ikke et problem for os,« siger Rasmus Buskov.
Efter at de offentlige myndigheder i landet er begyndt at betale for deres software - eller skifte til open source - er der håb om, at de private virksomheder vil følge efter. Men indtil videre er det stort set konsekvensløst at anvende piratkopier i Vietnam.
ComON rapporterer fra den spirende it-industri i Vietnam og besøger en række joint-ventures mellem danske og vietnamesiske selskaber. Artikelserien fra Vietnam produceres med tilskud fra Danidas Oplysningsbevilling.