Artikel top billede

Intel udvikler 3D-transistor

Intel har skabt den første 3D-transistor. Den skal bruges i den kommende 22-nm-processor, Ivy Bridge.

Sent onsdag eftermiddag dansk tid havde Intel inviteret til et pressemøde for at præsentere intet mindre end en verdensnyhed. Intel har udviklet de første transistorer med en tredimensionel struktur. De nye transistorer bruger et 3D-design kaldet Tri-Gate.

Teknologien kan bruges i den kommende processor-generation Ivy Bridge med 22 nanometer teknologi. De aktuelle processorer fra Intel har en strukturbredde på 32 nanometer.

Men denne gang har Intel altså valgt ikke kun at reducere strukturbredden – som det sker med fast mellemrum hvert andet år – men også at skifte til et helt nyt transistordesign.

Ifølge Intel er der tale om et meget fundamentalt gennembrud i processor-teknologi, der skal garantere at Moore's lov også kan holde mange år frem. De nye 3D-transistorer leverer op til 37 procent højere ydelse end aktuelle 22-nm-transistorer ved lav spænding. Eller de kan levere den samme ydelse med det halve strømforbrug.

Det skulle gøre processorerne meget velegnede til mobile enheder, som smartphones og tavlecomputere.

En 22-nm-mikroprocessor kan indeholde omtrent det dobbelte antal transistorer på det samme areal i forhold til en 32-nm-processor. Faktisk er der plads til seks millioner transistorer på et areal, der svarer til punktummet for enden af denne sætning.

En 22nm Tri-Gate transistors porte er så små, at man kan placere 4.000 af dem ved siden af hinanden på tværs af et menneskehår. Sammenlignet med Intels første mikroprocessor, 4004’eren, der blev introduceret i 1971, så er en 22nm CPU 4.000 gange hurtigere, og hver transistor bruger omkring 5.000 gange mindre strøm. Prisen per transistor er faldet med en faktor på omkring 50.000.

Tri-Gate konceptet blev præsenteret helt tilbage i 2002, men det har altså taget næsten ti år at udvikle de første produkter baseret på teknologien.

Intel demonstrerede på pressemødet den første Ivy Bridge processor i en bærbar computer, en stationær og en server. Det ventes at Ivy Bridge bliver lanceret sidst på året.

Teknologien skal også bruges til en kommende generation af Atom-processorer fra Intel.

Intel vil fortsat følge sin såkaldte tick-tock-strategi. Hvert andet år kommer en helt ny mikroarkitektur – sidste gang var det Sandy Bridge – og hvert andet år bliver den eksisterende arkitektur flyttet til en lavere strukturbredde. Det er så Ivy Bridge, der kommer senere på året.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. marts 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere