Den næste store elektroniske dag i det offentlige, den såkaldte eDag2, skulle bringe samtlige offentlige myndigheder op på et ensartet digitalt niveau. Men regeringens udspil til en strukturreform er kommet på tværs, og effekten risikerer nu at blive den stik modsatte. I stedet for at skabe ens vilkår i alle landets kommuner, vil eDagen bringe de store kommuner op i et højere digitalt gear, mens de små bliver ladt tilbage i papirdyngerne.
Det viser en stikprøveundersøgelse, som IT-avisen ComON, har gennemført. Flere mindre kommuner, der står over for en sammenlægning, har sat deres investeringer i digital signatur på stand-by, fordi de ikke vil kaste borgerens penge ud ad vinduet på løsningerne, som er ubrugelige inden for få år.
»Ideen med eDag2 er god, men den kommer på et uheldigt tidspunkt. For det kan jo betyde, at vi skal bruge borgernes penge på en løsning, som skal laves om, hvis vi bliver slået sammen med andre kommuner,« siger it-chef i Sallingsund Kommune, Mogens Dalgaard-Jensen.
Også en række kommuner i Viborg Amt har trukket i bremsen. Investeringerne i en løsning til digital signatur er omtrent den samme, hvad end man er en stor eller lille kommune, og derfor bliver der ikke brugt penge på den digitale signatur, før der foreligger en klar plan, for hvilke kommuner, der skal lægges sammen, forklarer en af it-cheferne i Viborg Amt, Erling Larsen fra Hvorslev Kommune.
Ingen sanktionsmuligheder over for kommuner
Formålet med eDag2 er, at få lagt et jævnt digitalt bundniveau i den offentlige forvaltning, således at den digitale signatur bliver udbredt over hele landet. Men med den afventende holdning i flere kommuner tyder det nu på, at en række kommuner kommer til at ligge under dette niveau.
I Den Digitale Taskforce, der står for at gennemføre eDag2 blandt landets myndigheder, forklarer leder Thomas Nielsen, at han ikke kan gøre andet end at opfordre kommunerne til at leve op til aftalerne vedrørende eDagene.
»Vi kan ikke påtvinge kommunerne at være med i eDagene. For at kunne det, skal det fremgå af lovgivningen,« siger Thomas Nielsen, der nu vil forsøge at overtale nogle af kommunerne til at være med. Blandt andet ved at lægge et moderat pres på dem via en hjemmeside, hvor man se hvilke myndigheder, der er klar til eDagen.
Edag2 bliver gennemført under alle omstændigheder, også selv om det ikke er alle offentlige myndigheder, der lever op til målsætningen, fastslår Den Digitale Taskforce.
Læs mere i den trykte udgave af IT-avisen ComON:
Kommunalreform bremser digitalt prestigeprojekt
Amterne haster af sted mod eDag2