Kommuner dropper eDag2

Regeringens kommunalreform har fået en række små kommuner til at stoppe investeringerne i digital signatur. Dermed risikerer formålet med den stort anlagte eDag2 at blive skudt i sænk. Det fremgår af denne uges trykte udgave af IT-avisen ComON.

Den næste store elektroniske dag i det offentlige, den såkaldte eDag2, skulle bringe samtlige offentlige myndigheder op på et ensartet digitalt niveau. Men regeringens udspil til en strukturreform er kommet på tværs, og effekten risikerer nu at blive den stik modsatte. I stedet for at skabe ens vilkår i alle landets kommuner, vil eDagen bringe de store kommuner op i et højere digitalt gear, mens de små bliver ladt tilbage i papirdyngerne.

Det viser en stikprøveundersøgelse, som IT-avisen ComON, har gennemført. Flere mindre kommuner, der står over for en sammenlægning, har sat deres investeringer i digital signatur på stand-by, fordi de ikke vil kaste borgerens penge ud ad vinduet på løsningerne, som er ubrugelige inden for få år.

»Ideen med eDag2 er god, men den kommer på et uheldigt tidspunkt. For det kan jo betyde, at vi skal bruge borgernes penge på en løsning, som skal laves om, hvis vi bliver slået sammen med andre kommuner,« siger it-chef i Sallingsund Kommune, Mogens Dalgaard-Jensen.

Også en række kommuner i Viborg Amt har trukket i bremsen. Investeringerne i en løsning til digital signatur er omtrent den samme, hvad end man er en stor eller lille kommune, og derfor bliver der ikke brugt penge på den digitale signatur, før der foreligger en klar plan, for hvilke kommuner, der skal lægges sammen, forklarer en af it-cheferne i Viborg Amt, Erling Larsen fra Hvorslev Kommune.

Ingen sanktionsmuligheder over for kommuner
Formålet med eDag2 er, at få lagt et jævnt digitalt bundniveau i den offentlige forvaltning, således at den digitale signatur bliver udbredt over hele landet. Men med den afventende holdning i flere kommuner tyder det nu på, at en række kommuner kommer til at ligge under dette niveau.

I Den Digitale Taskforce, der står for at gennemføre eDag2 blandt landets myndigheder, forklarer leder Thomas Nielsen, at han ikke kan gøre andet end at opfordre kommunerne til at leve op til aftalerne vedrørende eDagene.

»Vi kan ikke påtvinge kommunerne at være med i eDagene. For at kunne det, skal det fremgå af lovgivningen,« siger Thomas Nielsen, der nu vil forsøge at overtale nogle af kommunerne til at være med. Blandt andet ved at lægge et moderat pres på dem via en hjemmeside, hvor man se hvilke myndigheder, der er klar til eDagen.

Edag2 bliver gennemført under alle omstændigheder, også selv om det ikke er alle offentlige myndigheder, der lever op til målsætningen, fastslår Den Digitale Taskforce.

Læs mere i den trykte udgave af IT-avisen ComON:
Kommunalreform bremser digitalt prestigeprojekt
Amterne haster af sted mod eDag2




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere