Forsvaret skrotter it-system til halv milliard

Forsvaret har fyret Saab som leverandør af et avanceret kommunikationssystem. Dermed er 12 års arbejde og 456 millioner kroner tilsyneladende spildt.

Det danske forsvar har med øjeblikkelig virkning trukket stikket ud af samarbejdet med svenske Saab, der ellers skulle have leveret et komplekst it-system, der skulle modernisere kommunikationen mellem soldaterne i felten.

Projektet, der hedder (eller hed) DACCIS, har siden sin fødsel i 1996 kostet skatteyderne sammenlagt 456 millioner kroner, men det er hidtil ikke sykkedes for Saab at få enhederne til at fungere så stabilt, at udstyret har været praktisk brugbart. Derfor har det kun været anvendt under øvelser - og selv dér har det ikke virket tilfredsstillende.

For nylig føjede dyre DACCIS så endnu en dumpekarakter til karakterbogen, da det fejlede under en test, der skulle bevise dets evne til at forestå kommunikationen mellem danske soldater og deres allierede.

Det var oprindeligt Mærsk Data Defence, der fik kontrakt på udviklede systemet (dengang 'Odin') til det danske forsvar, men en to måneders forsinkelse på leveringen til forsvaret kom til at koste Mærsk Data Defence dyrt. Militæret overtog således projektet og overlod den fortsatte udvikling af systemet, nu omdøbt til DACCIS, til svenske Saab.

I maj 2007 udtalte chefen for Hærens Føringsstøtteskole, oberst Bager, følgende:

»Med SAAB får vi en samarbejdspartner, der har en uhyre stærk, verdensomspændende organisation i ryggen, men som også har stor ekspertise med systemer som DACCIS«.

Men tirsdag meddelte Forsvarskommandoen, så at man afbrød samarbejdet med Saab, der ikke kunne leve op til deres løfter indenfor den aftalte tidsramme. De 456 millioner kroner må derfor i første omgang anses for tabt, men forsvaret tilføjer, at man regner med at kunne genbruge "en del af hardwaren" og at man i øvrigt vil kræve erstatning hos Saab. Så der er endnu ikke sat en streg under facit i regningen til skatteyderne.

DACCIS hviler nu i skrotbunken sammen med 130 millioner kroner-radarsystemet Ocean Eye - der ikke kunne se, 400 millioner kroner-spionflyet tårnfalken - der ikke kunne flyve og ikke mindst EH101, de tre milliarder kroner dyre redningshelikoptere - der til gengæld godt kan flyve. Bare ikke så længe uden at gå i stykker...





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere