Dansk slagsmål om filmens digitale fremtid

Danske biografer kæmper mod tidlige filmpremierer på video on demand.

I hele seks måneder efter biograf-premieren holdes danske film tilbage fra digital distribution som video on demand (VOD). Det er så lang tid, at filmproducenterne går glip af en god del forretning – penge, man kunne have tjent på at få filmene streamet gennem eksempelvis YouSees video on demand-tjeneste, mens filmene stadig havde bare lidt af nyhedens interesse.

Derfor opsagde producentforeningen (der organiserer filmbranchens kommercielle bagmænd, producenterne) tidligere i år deres samarbejdsaftale med biografejerne, organiseret i Danske Biografer.

Målet var at få en ny aftale, så danske film kan komme ud i det digitale kredsløb noget før.

Producentforeningen vil ifølge direktør Klaus Hansen gerne have ”hold-back” tiden nedsat fra de nuværende seks til fire måneder. Dermed ville danske film komme på niveau med amerikanske, når det gælder den digitale efter-premiere: Fire måneder er også den forsinkelse, amerikanske film er underlagt fra biograf-premiere til VOD-premiere.

Men danske biografer nægter at forhandle om den sag.

Selvom en undersøgelse foretaget af YouSee sidste år viste, at mange danskere henter piratkopierede film på nettet, fordi de ikke vil vente de seks måneder på at filmen kommer på DVD eller VOD, så afviser foreningen Danske Biografer enhver snak om at justere på hold-back-perioden.

Også et konkret forslag fra YouSee om at gennemføre forsøg med at give fem danske film samtidig premiere på VOD og i biograferne – et forsøg som skal skabe viden om, hvor meget holdback-perioden betyder for biograferne – bliver blankt afvist af Danske Biografer.

”Biograferne skal ikke medvirke til noget, hvor fornøjelsen helt og holdent vil gå til YouSee,” sagde Kim Pedersen, formand for Danske Biografer, til Børsen i sidste uge.

Det danske slagsmål er en næsten tro kopi af slagsmålet mellem biografejere og filmselskaber i USA.

Også i USA er biografejerne voldsomt imod enhver ændring af de nuværende forhold. I USA har biograferne med deres nuværende aftaler med filmdistributionsselskaberne 120 dages eksklusivitet til at vise filmene på det store lærred før de bliver tilgængelige på diverse on-demand-tjenester som for eksempel Amazons film-service.

Men faktisk burde biografejerne ikke have noget at frygte, skriver New York Times.

Mens en række meget smalle kunstfilm tidligere har haft VOD-premiere uden hold-back, blev den første brede og ”store” Hollywoodfilm for nylig sendt i VOD-distribution *før* premieren i biograferne.

Filmen var krimi-dramaet All Good Things med Kirsten Dunst i hovedrollen. Filmen, der løseligt bygger på virkelige begivenheder – en af USA's mest omtalte sager om forsvunde personer - blev i august overtaget af distributionsselskabet Magnolia. Dette selskab valgte her i december det usædvanlige skridt, at sende filmen ud i VOD i flere uger før den kunne ses i nogen biograf.

Filmen strøg ifølge New York Times til tops som en af de mest lejede uafhængige film.

Med en lejepris på 10,99 dollars indtjente den på få uger over fire millioner dollars. Da den derefter fik biografpremiere i 35 overvejende smalle biografer lidt senere i december, fik den ifølge avisen en særdeles positiv kommerciel modtagelse (omend anmelderne ikke var udelt begejstrede).

Billetsalget nåede op på et gennemsnit pr. biograf på 19.000 dollars, hvilket New York Times betegner som en ”stærk præstation” for en specialfilm.

Efter jul får All Good Things premiere i den brede del af biograferne i USA, og overgår dermed til mainstream-status i flere uger efter den først kunne ses hjemme i folks stuer.

”Ideen er, at vi prøver at gøre VOD til en slags indkomstgivende mund til mund reklamekampagne. Dem, der er tidligt ude, og dem, der har en særlig interesse i filmen, vil forhåbentlig fortælle deres venner, at den er værd at se i biograferne,” siger Magnolias direktør, Eamonn Bowles.

Den slags ideer har dog ingen gang på jorden i det verdensbillede, der gælder hos danske biografer.

Adspurgt af Børsen om Ikke det ville være smart af få YouSees foreslåede forsøg gennemført, så der var nogle konkrete erfaringer at tale om, svarer formanden for biografforeningen:

”Jeg har ingen tillid til, at det vil ske. YouSees undersøgelse om piratkopiering fra sidste vinter må vi stadig ikke se nærmere på. Samtidig viser en amerikansk undersøgelse, at en simultan filmudgivelse vil medføre tab på 49 procent for biograferne. Det er det rene selvmord,” lød svaret fra Kim Pedersen, Danske Biografer.

ComON har spurgt YouSee, om der virkelig er detaljer i piratundersøgelsen, som holdes hemmelige for biografejerne. Svaret er, at der var enkelte spørgsmål, som alene vedrørte YouSee-forhold, som man ikke inkluderede i den del, der blev bredt offentliggjort.

Undersøgelsen viste, at en sjettedel af danskerne downloader copyrightede film ulovligt. Det store flertal af dem – 73 procent – gør det for at få hurtigere adgang til film.

Hvorvidt de vil få det i fremtiden på lovlig vis er et åbent spørgsmål.

Danske Biografers formand Kim Pedersen siger, at han vil opfordre biograferne til at boykotte de film, der får simultan premiere på VOD.

Og filmproducenterne kan ikke bare ignorere de bagstræberiske biograf-ejere.

For mange instruktører og filmskabere vil det ifølge New York Times være et prestige-tab, ikke at få deres film op på det store lærred i en ”rigtig” biografpremiere.

ComON har spurgt Klaus Hansen, formand for producentforeningen, om der er en afklaring på vej.

Det er der ikke, siger han.

 Yousee-undersøgelse om piratkopiering kan ses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere