Sikkerhedsformand imod offentlig snagen på private computere

Formanden for Rådet for Større IT-sikkerhed mener, det må være leverandørene, der skal sikre borgernes it-tryghed, og ikke en offentlig myndighed, der skal hjem og kontrollere privatbrugerens computersystemer.

ComON skrev mandag, om en arbejdsgruppe under Teknologirådet, der i næste måned fremlægger en række forslag til, hvorledes man forestiller sig at kunne højne de private brugeres it-sikkerhed.

Løsningsforslagene omfatter blandt andet indførsel af en digital identitet, som er påkrævet ved al online-kommunikation med det offentlige, automatiske sikkerhedsopdateringer af pc-software og tvungen mailfiltrering samt installation af firewall og virusfilter.

Arbejdsgruppen anbefaler også et offentligt pc-syn af private computere, sikkerhedsmærkning af it-produkter, blokering af private brugeres adgang til skadelige hjemmesider og online-lagring af personlige data.

Alle disse krav og restriktive tiltag, får absolut ingen positiv modtagelse af Kim Aarenstrup, konstitueret formand for Rådet for Større IT-sikkerhed og tidligere formand for Dansk IT's Råd for IT- og Persondata-sikkerhed, skriver version2.dk onsdag.

»Efter min opfattelse er det ikke mere kontrol hos borgerne, der er brug for. Hvis man endelig ville kontrollere mere, kunne man udmærket starte med at bevillige nogle flere penge til Datatilsynet, så de endnu bedre kan sikre, at borgernes oplysninger behandles forsvarligt,« siger den konstituerede formand.

Han understreger dog, at han udtaler sig på egne vegne, da han endnu ikke ikke har læst rapporten, lige som der heller endnu ikke har været afholdt et egentligt stiftende møde i Rådet for Større IT-sikkerhed.

Det er derfor blot en række generelle synpunkter relateret til Teknologirådets løsningsmodeller, Kim Aarenstrup forholder sig til.

Han er ikke i tvivl om, at det ER nødvendigt med tiltag, for at sikre borgerne mulighed for at færdes i et sikkert it-miljø, men han er modstander af muligheden for, at en offentlig myndighed skal kunne troppe op og kontrollere den private borgers computer, som DR's pejlevogn gjorde det i gamle dage.

Han mener i stedet, at det må være leverandørerne af it-systemer og ditto infrastruktur, der skal stå for denne sikkerhed.

»Det er klart, at der er behov for at sikre den grundlæggende it-infrastruktur, og at det kan være nødvendigt med nogle krav, men det må først og fremmest være krav, som man stiller til leverandørerne«, afslutter Kim Aarenstrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere