Kampen om kontorpakkerne

OpenOffice er gratis og StarOffice koster kun en brøkdel af, hvad Microsofts kontorpakker koster. Alligevel er brugen af Open Source kontorpakker stadig begrænset.

For to år siden undersøgte ComON hvordan tilslutningen til Open Source var. På det tidspunkt var begejstringen relativ begrænset. Kritikken lød på at OpenOffice og StarOffice ikke kunne tale sammen med de øvrige kontorpakker på markedet og forbrugerne ikke fik noget ekstra ud af at vælge dem. Men hvordan ser det ud nu - er OpenOffice rykket frem i ligaen, eller er det fortsat Windows Office, der er enehersker når det gælder kontorpakker?

Tal fra IDC viser, at Microsoft fortsat sidder tungt på markedet i det at softwaregigantens kontorpakker har 85,9 procent af markedet de danske virksomheder. Der er dog sket en fordobling af brugen af OpenOffice og StarOffice siden 2002. De sidder nu på 6,3 procent af markedet.

Alternative løsninger kan være dyrere på sigt
Per Andersen, nordisk direktør for analysefirmaet IDC, vurderer, at der stadig er problemer med at få OpenOffice og StarOffice til at snakke sammen med andre kontorpakker.

»Især de mere avancerede funktioner, såsom makroer i Excel, giver fortsat problemer,« fortæller Per Andersen.
Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark kan ikke nikke genkendende til kritikken.

»De problemer, der tidligere har været, med at få makroer i excel og lignende til at snakke sammen med Open Source kontorpakkerne, er løst med den nye version 2.0,« fortæller Morten Kjærsgaard, der er formand for foreningen.

Per Andersen fra IDC peger desuden på en anden problematik, der også kan være afgørende for,
at virksomhederne ikke skifter Microsofts kontorpakker ud med de billigere alternativer.

»Anskaffelses- og opgraderingsprisen er kun en del af de samlede udgifter virksomheder har til it. Hvis en virksomhed laver en helhedsvurdering, kan det meget nemt være, at udregningen viser at OpenOffice eller StarOffice er dyrere på sigt. Udgifterne til for eksempel drift og uddannelse af personalet kan hurtigt vise sig at være højere på sigt, end de penge der er sparet på licenser,« forklarer Per Andersen.

Ligheden en hæmsko for Open Source
En anden faktor, der kan spille ind, er vanetænkning. Hvis virksomhederne skal skifte deres kontorpakker ud skal de have en grund til at gøre det. Det mener Per Andersen ikke, der er i dag.

»Hverken OpenOffice eller StarOffice har noget ekstra eller unikt, der giver virksomhederne et incitament til at skifte Microsofts kontorpakker ud,« siger Per Andersen.

»Når virksomheder skal skifte deres systemer ud, så laver de en analyse af de nye produkter. Hvis de nye produkter ikke kan noget mere end det nuværende system, så er det vanens magt der vinder,« forklarer Per Andersen.

Men også her er der sket forbedringer. Morten Kjærsgaard forklarer, at der i den nye version af OpenOffice 2.0 er en række funktioner, som endnu ikke findes i Microsofts kontorpakke.

»Open Source skal ikke bare være en kopi af Microsofts kontorpakker. Det skal være bedre endnu - og det er det nu,« forsikrer Morten Kjærsgaard.

Nye udfordringer
Morten Kjærsgaard efterlyser mere politisk fokus på brugen af Open Source.
»I Danmark er det ufattelig få centrale myndigheder der bruger Open Source. Hvis vi kigger på de lande som vi normalt sammenligner os med, så er vi langt bagefter,« siger han og henviser til Norge der er langt fremme i brugen af Open Source.

»En række norske ministerier benytter Open Source, men også offentlige og private virksomheder har skiftet Microsoft ud med Open Source,« fortæller Morten Kjærsgaard.
Han mener, det er vigtigt, at det offentlige går foran, for at skabe en positiv synergi.Men det lader til at have lange udsigter, for lige i øjeblikket er de fleste offentlige instanser bremset af strukturreformen.

»Sikkerheden er i fokus i forbindelse med strukturreformen. Selv pioner kommunerne er stoppet op,« siger Morten Kjærsgaard. Han mener ikke, at Open Source har en særlig høj politisk prioritering i Danmark.

»Der er ingen tradition for at udstikke retningslinjer fra politisk hånd til de offentlige institutioner. Det bliver mere til en række anbefalinger,« fortæller Morten Kjærsgaard.

Forandring på vej
Morten Kjærsgaard er, trods den begrænset begejstring for Open Source, fortrøstningsfuld. Han tror nemlig på, at meget vil ændre sig, når OASIS Open Document Format for Office Applications kommer til Danmark. Her er det nemlig Microsoft, der bliver hægtet af.
»Microsoft har siddet med i standardliseringsrådet, men alligevel bliver det ikke understøttet af Microsofts kontorpakker. Men det gør Open Source,« siger Morten Kjærsgaard og forklarer, at de offentlige instanser i Massachusetts allerede nu har indført standarden.
»Når OpenDocument bliver indført i Danmark, bliver Open Source en naturlig del af it-billedet,« siger Morten Kjærsgaard.


OASIS Open Document Format for Office Applications
OASIS Open Document Format for Office Applications er en standard, som de offentlige instanser verden over er ved at indføre. Dermed bliver problemer med at udveksle dokumenter imellem de forskellige instanser løst. Der bliver snakket om standarden i Danmark nu, og Morten Kjærsgaard forventer, at beslutningsgrundlaget bliver taget inden for de næste seks til 12 måneder.

Cases
Århus Amt har skiftet 2200 microsoft kontorpakker ud med Open Source kontorpakker. Return off investment var på plads efter halvanden måned. Det viser en undersøgelse foretaget af Devoteam.

Hanstholm kommune har sparet en halv million kroner om året ved brugen af Open Source kontorpakker. Efter strukturreformen går de dog tilbage til Microsoft, da de andre kommuner ikke benytter Open Source.

OpenOffice:
Gratis kontorpakke komplet med tekstbehandling, regneark, præsentationsprogram og tegneprogram. Den danske version 2.0 kan downloades gratis på: http://da.openoffice.org/

StarOffice:
StarOffice er udviklet af Microsofts ærkerival, Sun Microsystems, som en pendant til Microsoft Office. Prisen er omkring 450 kroner per licens alt efter hvor mange licenser man køber af gangen.
I den seneste version, Sun StarOffice 7.0, er der sket en række forbedringer.

Microsoft:
Kontorpakken fra softwaregiganten Microsoft, Office 2003, indeholder som udgangspunkt programmerne Word, Excel, Outlook og Powerpoint og koster 399 dollar, svarende til omkring 2540 kroner, for standardudgaven. Hvis man ønsker databaseprogrammet Access og DTP-programmet Publisher, kan man købe 'Small business edition' eller 'Professional Edition'.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere