Det offentlige spilder millioner på energifrås

Der kan spares mange penge hvis det offentlige vælger energieffektive computere.

Stationære computere fylder stadig meget i den offentlige sektor, og de stationære bruger som bekendt mere strøm end de bærbare modeller. Men selvom det offentlige ønsker at holde fast i stationære computere, kan der alligevel spares mange penge ved at vælge energieffektive modeller. For producenterne kan sagtens levere pc'er der både er stationære og energibesparende.

Det mener Center for Energibesparelser, som har regnet sig frem til at det offentlige kan spare tre millioner kWh på energiforbruget til computere, svarende til 1.328 ton co2 eller små fem millioner kroner om året. Men denne besparelse kræver, at den offentlige sektor konsekvent vælger de mest energieffektive computere.

”De små og særligt energieffektive stationære computere er en reel, men desværre overset, mulighed for det offentlige. Ofte bliver der desværre købt for store computere, og så går der en masse strøm til spilde på computere, der er overdimensionerede i forhold til det egentlige behov. De små, energieffektive modeller dækker fint behovet til almindeligt kontorarbejde. Samtidig fylder de ikke så meget, de afgiver ikke så meget varme og de larmer heller ikke, fordi der ikke er behov for at ventilere for en masse spildt energi i form af varme”, siger Anders Hjorth Jensen, projektleder i Center for Energibesparelser.

Producenter som Acer, Asus, HP og Fujitsu har desktop-modeller, der kun bruger mellem 15 og 33 watt i tændt tilstand. Til sammenligning bruger de stationære computere, som den offentlige sektor køber i dag, i gennemsnit 50 watt.

Hos Asus har man blandt andet sine Eeebox computere, der er små stationære maskiner.

”De her modeller er meget billige, primært fordi det er meget billige processorer. De har ikke aluminiumskabinet eller særlig tyverisikring, men svarer ellers helt til andre stationære computere. Det er samme maskine. Prisen er lavere, de bruger mindre strøm, de fylder mindre og afgiver mindre varme”, siger Henrik Cort Tranæs, der er marketing-ansvarlig hos Asus.

Et af de steder hvor man allerede har skiftet til energivenlige stationære er det samfundsvidenskabelige fakultet på Ålborg Universitet, der har valgt den svanemærkede Esprimo 7936 som standard.

”I denne her branche kan det ikke betale sig at vælge det allerbilligste. Til gengæld skal vi heller ikke skyde over målet, så vi køber kun højere ydende computere til helt særlige opgaver. Den energieffektive model kan uden problemer afvikle Windows XP og Windows 7, har 4 GB RAM, kan brænde CD’er og køre alle vores programmer,” siger Volker R. Jungclaus, indkøbschef på Ålborg Universitet.

Men problemet er, at it-cheferne i det offentlige ofte hænger fast i en forældet tankegang, hvor man ikke kigger på energiforbruget.

”Begrænsningen er – tror jeg, at it-cheferne i det offentlige ikke er opmærksomme på de her maskiner, og køber det, de plejer. I Center for Energibesparelser vil vi prøve at gøre mere opmærksom på muligheden for at indfri de store energibesparelser. Vi vil opfordre de it-ansvarlige til at efterspørge og vælge computere, der er særligt energieffektive, og som passer til behovet, hverken mere eller mindre”, siger Anders Hjorth Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere