Usenet.com taber retssag

RIAA fik ret i sin klage over hjemmesiden Usenet.com. Hjemmesiden er ansvarlig for sine brugeres deling af copyrightbeskyttede filer.

Der er kommet afgørelse i den sag, som den amerikanske musikbranche anlagde mod Usanet.com helt tilbage i 2007.

Men brancheforeningen RIAA, der repræsenterede musikbranchen, kan se stort på ventetiden og glæde sig over, at industrien har fået en klokkeklar sejr.

Usenet.com er et firma, der sælger adgang til usenet-grupper, hvor der bliver delt musik og film i stor stil.

Sejren er ekstra vigtig for branchen, da den anses for at være principiel. RIAA vil gerne have slået fast, at de mange sider, som lever af at sælge adgang til usenet-grupper også har et ansvar for brugernes adfærd - altså deling af copyright-beskyttede filer.

Usenet.com benægter ikke, at der foregår krænkelser af ophavsloven i deres univers, men de har forsøgt at søge ansvarsfrihed ved at henvise til, at de ikke selv foretager sig noget ulovligt. Der er for eksempel blevet peget på den skelsættende gamle dom, der fritog video-producenten Sony for meddelagtighed, når deres kunder brugte Betamax-maskinerne til at kopiere, gemme og dele copyrightbeskyttet materiale. Brugernes anvendelse var med andre ord ude af hænderne på Sony, så snart videomaskinen forlod butikken.

Men i den aktuelle sag mente retten, at Usenet.com leverer en tjeneste, hvor der på anden måde er mulighed for at gribe ind over for krænkende opførsel, fordi virksomhed/kunde-forholdet er af mere varrig karakter.

Usenet.com forsøgte også at slippe fri ved at henvise til den amerikanske DMCA-lovgivning, der fritager internetudbydere for ansvar for deres kunders brug af nettet. Men i Usenet.coms tilfælde opfordrer firmaet ganske tydeligt sine brugere til at foretage ulovlig deling, mente retten.

Det har heller ikke hjulpet på rettens sympati for Usenet.com, at firmaet angiveligt har slettet harddiske og på andre måde forpurret efterforskningen og selve retssagen.

Selv om der er faldet dom, så er bødestørrelsen ikke udmålt endnu. Eksperter gætter på erstatningskrav på flere hundrede millioner dollar. Hvilket sagtens kan komme på tale, da en husmor for nylig blev dømt en millionbøde for ulovlig deling af 24 musiknumre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere