Skat kræver 3,6 milliarder af Intel

Danmarkshistoriens største sag om transfer pricing efter Intels køb af danske Giga.

De danske skatte myndigheder er i færd med den største sag nogensinde om en virksomheds handel med sig selv på tværs af landegrænserne. Kravet kommer efter Intel i 2000 købte den danske selskab Giga og efterfølgerne solgte en række opfindelser og know how videre fra det danske selskab til et andet Intel-selskab i udlandet.

Prisen for opfindelserne var 1,9 milliarder kroner, og ifølge Skat var det beløb alt for lavt sat. Den danske stat har krævet 2,5 milliarder kroner af den globale chipproducent samt renter på 1,1 milliarder kroner, i alt 3,6 milliarder kroner. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.

Intels køb af Giga skete, da troen på internetselskaber var på sit højeste på aktiemarkedet, og prisen på selskaber, der som Giga kunne sende data afsted gennem netværket med høj hastighed, nåede svimlende højder.

Prisen for Giga var dengang astronomiske 9,4 milliarder kroner. Men kort tid efter kollapsede aktiemarkedet for teknologiselskaber, og på den amerikanske teknologibørs, Nasdaq faldt kurserne i gennemsnit med 80 procent fra 2000-2002, som var det år, hvor Intel solgte Giga-værdierne ud af landet.

Den såkaldte transfer pricing, hvor multinationale selskaber selv bestemmer prisen som en vare eller et aktiv bliver solgt til, er utrolig svær at fastsætte, også for skattemyndighederne, og det er derfor usikker om det bliver Intel eller Skat, der vinder en eventuel retssag.

"Så selv om det handler om et meget stort beløb - formentligt det største skattekrav inden for transfer pricing i danmarkshistorien - kan begge parter for så vidt have en god sag," siger partner Peter Andersen fra konsulenthuset Transfer Princing Associates til avisen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere