De danske skatte myndigheder er i færd med den største sag nogensinde om en virksomheds handel med sig selv på tværs af landegrænserne. Kravet kommer efter Intel i 2000 købte den danske selskab Giga og efterfølgerne solgte en række opfindelser og know how videre fra det danske selskab til et andet Intel-selskab i udlandet.
Prisen for opfindelserne var 1,9 milliarder kroner, og ifølge Skat var det beløb alt for lavt sat. Den danske stat har krævet 2,5 milliarder kroner af den globale chipproducent samt renter på 1,1 milliarder kroner, i alt 3,6 milliarder kroner. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.
Intels køb af Giga skete, da troen på internetselskaber var på sit højeste på aktiemarkedet, og prisen på selskaber, der som Giga kunne sende data afsted gennem netværket med høj hastighed, nåede svimlende højder.
Prisen for Giga var dengang astronomiske 9,4 milliarder kroner. Men kort tid efter kollapsede aktiemarkedet for teknologiselskaber, og på den amerikanske teknologibørs, Nasdaq faldt kurserne i gennemsnit med 80 procent fra 2000-2002, som var det år, hvor Intel solgte Giga-værdierne ud af landet.
Den såkaldte transfer pricing, hvor multinationale selskaber selv bestemmer prisen som en vare eller et aktiv bliver solgt til, er utrolig svær at fastsætte, også for skattemyndighederne, og det er derfor usikker om det bliver Intel eller Skat, der vinder en eventuel retssag.
"Så selv om det handler om et meget stort beløb - formentligt det største skattekrav inden for transfer pricing i danmarkshistorien - kan begge parter for så vidt have en god sag," siger partner Peter Andersen fra konsulenthuset Transfer Princing Associates til avisen.