Er fair-use-grænsen fair?

Hos YouSee og Stofa må storforbrugere maksimalt hente 200GB eller 500GB om måneden. Er det nok?

Hos coax-selskaberne YouSee og Stofa kan kunder på de hurtigste forbindelser kun hente en begrænset mængde data om måneden. Den såkaldte fair-use-begrænsning træder i kraft.

Spørgsmålet er, om fair-use-grænsen er høj nok?

Hos Stofa må kunder med den nye 111/11 Mbit-hastighed maksimalt forbruge 500 GB om måneden via tv-kablet. Hos YouSee er det både kunder på 30 og 50 Mbit-hastighederne, som har begrænsninger. Kunderne må maksimalt bruge 200 GB om måneden.

Ifølge YouSee svarer de 200 GB til 300 timers web-tv eller til 700 almindelige timers browsersurf.

YouSee har opsagt kunder, fordi de har overtrådt fair-use-grænsen. Men der er tale om et mikroskopisk antal kunder, fortæller Eva Tetsche, der er afdelingschef i YouSees bredbåndsafdeling.

Der findes konkrete eksempler på brugere, der støder mod loftet. ComON har talt med en bruger med en stor billedatabase, som opdateres fra USA, og som føler sin unfair behandlet af fair-use-grænsen.

Ikke loft til de tålmodige

Hvis man har et særpræget højt dataforbrug, så er der måder at undgå dataloftet på. Hverken ADSL-eller fiber-forbindelser har de samme begrænsninger. Og hvis man ikke har brug for lynhurtige hastigheder, så kan man også forblive kunde hos både Stofa eller YouSee.

Begge selskaber bekræfter, at det ikke er planen at lægge fair-use-grænser på andet end de allerhurtigste hastigheder.

”Vi har kun fair-use på 111 Mbit, og indtil videre er det bare et håndtag, som vi kan trække i, hvis det bliver nødvendigt. Vi ser det faktisk ikke som et problem end,” siger kommunikationschef Jesper Maack.

Hos YouSee forklarer Eva Tetsche, at der også er en lovmæssig forklaring på, at de langsommere hastigheder næppe får forbrugslofter. Det skyldes, at det kræver nye aftalevilkår, fordi et dataloft i realiteten er en forringelse af det produkt, som kunden i sin tid købte.

”Derfor lægger vi kun fairuse-begrænsninger på de nye hastigheder. Det, synes vi, er mest åbent, ærligt og reelt for kunder på eksisterende hastigheder,” siger Eva Tetsche.

Men hvor meget data kan en gennemsnitlig dansk husstand egentlig forbruge på en måned? Og hvor mange lovlydige aktiviteter vil bringe husstandens netrafik op over 200 GB om måneden? Del din erfaring med os i kommentarfeltet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere