TOPNYHED:Nu er leverandøren af Danmarks nye NemKonto til 384 millioner kroner fundet - KMD ryger ud

Nokia og Microsoft går Apple i bedene

Apple har haft overvældende succes med App Store. Google har hægtet sig på og nu vil Microsoft og Nokia også være med. Hobbyudviklere har fundet en indbringende platform, og det skal flere danske programmører få øje på.

Da Apple sidste år præsenterede App Store i forbindelse med lanceringen af iPhone 3G gik det lidt henover hovedet på de fleste. Medierne og nørderne interesserede sig langt mere for den nye højhastighedstelefon. Men bag overskrifter var noget langt vigtigere ved at ske.

Måske endda noget, der mindede om fremtiden for mobiltelefoner.

"Alle producenter kommer til at have en App Store fremover. Det bliver fuldstændig standard på samme måde som kamera er standard i mobiltelefoner i dag," siger teleanalytiker John Strand.

Tallene siger det hele. Efter lidt over et halvt år i iPhonen er der blevet hentet programmer fra App Store 500 millioner gange. Langt de fleste af de 20.000 programmer er gratis, men hver gang et program bliver købt får Apple 30 procent af indtjeningen for et minimum af arbejde. Det er med andre ord en win-win situation for Apple. Eller som Steve Jobs sagde til Wall Street Journal en måned efter lanceringen.

"Det er helt vildt, jeg har aldrig set noget lignende indenfor software i min karriere," sagde han.

Det er også ret vildt for hobbyprogrammører der håber at tjene en skilling ved siden af deres arbejde eller studier. Allerede efter få måneder bragte Wired den 19. september historien om Steve Demeter, der havde tjent 250.000 dollars på sit lille Tetris-agtige spil, som han havde bedt en fyr om at udvilke for 500 dollars. Demeter vurderede på det tidspunkt, at et tophit i App Store indbringer mellem 5-10.000 dollars om dagen.

I Danmark er der mangel på mobiludviklere og derfor arrangerer Prosa og Samdata en temadag på IT-Universitetet for at få flere danske udviklere. En af dem, der allerede er i gang er Ole Gammelgaard Poulsen. Han står bag programmerne Toginfo og Rejseinfo.

"jeg brugt 4-5 dage i min læseferie på at programmere Toginfo sammen med en kammerat," fortæller han.

Toginfo koster 12 kroner, mens det nye Rejseinfo, der ligger nummer et i Danmark lige nu, koster 30 kroner. Ole Gammelgaard Poulsen er ingeniørstuderende, og han vil ikke ind på, hvor meget hans nebengeschæft indbringer.

"Men jeg vil tro, at man skal sælge over 60 downloads i døgnet for at være nummer et på den danske App Store," siger han.

Ole Gammelgaard Poulsen fraråder nybegyndere at starte med programmering til App Store, fordi der er utrolig mange detaljer at sætte sig ind i.

"Men jeg er sikker på, at vi vil se ting som App Store på andre platforme i fremtiden. Det er nemt og billigt, og man får programmet med det samme," siger han.

Og han har ret. Netop nu fortæller internettets jungletrommer, eller syntetiske luftguitarer, at Microsoft og Nokia er i gang med at forberede lanceringen af deres App Stores. Microsoft sidder på en stor del af markedet for smartphones med deres mobile windows system, der er i 13 procent af alle smartphone. Og Nokia sidder bare på markedet med over en milliard solgte mobiltelefoner om året og styresystemet Symbian i halvdelen af alle smartphone. Især Nokia, kan være en trussel mod Apple, der har en sweetdeal på at tjene penge på, at amatører og professionelle gør iPhone mere og mere atraktiv dag efter dag. Apple tjener ikke mange penge på selve butikken, men App Store er med til at øge salget af iPhone.

Egentlig har man længe kunne få tredjepartsprogrammer til telefonerne. Men det krævede Apple, at få de store firmaer til at indse, hvilke pengemaskiner, der har ligger for deres fødder i årevis. Da Apple lancerede App Store indså Ellen Craw fra firmaet Ann Arbor, hvad Microsoft og andre på markedet har gjort galt gennem årene. Hendes firma har udviklet programmer til Windows Mobile i mange år, og hun ser App Store som mobilprogrammers svar på iTunes.

"Microsoft har altid solgt programmer via tredjeparts forhandlere. Det var aldrig en del af mobilen. Det var aldrig lige i fjæset på folk som iTunes er," siger hun om App Store til adtmag.com.

Der har længe eksisteret onlinebutikker, der sælger til mobile enheder. For eksempel blev amerikanske HandAnGo.com lanceret i 1999. Markedet med småprogrammer er vokset fra de uddøende pda'er.

"Producenter, udbydere og uafhængige kommer alle til at have App Stores til mobiler. TDC har haft det længe med Fly som Play-tjenesten er en del af," siger John Strand.

Andre steder er indhold ved at blive det vigtigste våben i kampen mod konkurrenterne. Lige nu opruster TDC i Danmark på at levere indhold med deres mobil og bredbåndsabbonementer. På konsolmarkedet har det også haft afgørende betydning for Xbox 360, at Microsofts Live tjeneste, hvor man kan købe spil, udvidelser og konkurrere, er mere velfungerende end konkurrenternes.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering