Derfor er virksomhederne bange for skyen

Alle snakker om cloud computing, men kun to procent af de største danske virksomheder har taget take off. Mange står dog på spring.

Folk i it-branchen har i årevis snakket om at flytte data til skyen, men det er stadig de færreste danske virksomheder, som har taget springet.

En stor undersøgelse, "IT i praksis", fra Rambøll Management og Dansk IT viser, at bekymring for sikkerheden er den største forhindring for mange virksomheder og institutioner.

Undersøgelsen viser, at kun to procent af de største danske virksomheder i dag anvender rene, netbaserede programmer (software-as-a-service).

Halvdelen af virksomhederne tror ikke på cloud-teknologierne med levering af software, infrastruktur og teknologiplatforme via internettet.

Næsten den anden halvdel, 40 procent, forventer at anvende cloud-teknologier senest om tre år.

"Eksplosiv vækst"
Folkene bag undersøgelsen mener selv, at cloud computing er blevet moden til de store virksomheder, og at det venter en "eksplosiv vækst".

"Cloud-teknologierne giver ofte umiddelbare fordele, da de eksempelvis er lette at implementere og gør det lettere at øge kapaciteten, når det
kræves. Omvendt kan det være komplekst at vurdere den samlede økonomiske effekt ved cloud, og risikoen ved stor afhængighed til en enkelt leverandør bør overvejes”, siger manager Nils Bundgaard, Rambøll Management Consulting, i en pressemeddelelse.

Han siger videre, at det omvendt kan være komplekst at vurdere den samlede økonomiske effekt ved cloud. Desuden bør virksomhederne overveje, om de bliver afhængige af en enkelt leverandør, siger Nils Bundgaard.

Især tøver virksomhederne med cloud, da de ikke er overbevist om, at sikkerheden er god nok i skyen, siger Rambøll og Dansk IT.

Sikkerheden er en bekymring
Den offentlige sektor har i større grad fokus på deres datas sikkerhed i ”skyen”. Således svarer 76 procent af de offentlige virksomheder, at det spiller en stor rolle i valget af cloud, om data kan isoleres fra tredje part i skyen. For de private virksomheder er det 61 procent, der  vurderer dette som en barriere, og virksomheder i den finansielle branche har særligt fokus på cloud-løsningernes sikkerhed og overholdelse af lovkrav.

Dansk IT's formand, Klaus Kvorning Hansen, peger desuden på, at mange virksomheder, eksempelvis i medicinal- og finans-sektorerne, har strenge krav til sikkerhed, der står i vejen for at høste gevinsterne af de nye teknologier. Han mener derfor, at der skal slækkes på nogle af kravene.

ITST: Ikke hype
Trods de få procent, der bruger cloud computing i dag, fastslår IT- og Telestyrelsen i dag i en pressemeddelelse, at fænomenet ikke er et hype.

De bider mærke i, at mange har planer om at kaste sig ud i skyen.

"IT i praksis dokumenterer, at interessen for cloud computing er voksende i såvel den private som den offentlige sektor. I IT- og Telestyrelsen arbejder vi aktivt for at fremme cloud computing både i det private og det offentlige, så jeg er rigtig glad for resultaterne, der fremgår af IT i praksis. Cloud computing er kilde til både innovation og effektivisering," siger vicedirektør i IT- og Telestyrelsen Marie Munk.

Udover næsten halvdelen af de private virksomheder forventer 35 procent af de offentlige virksomheder ikke at anvende cloud-løsninger inden for de næste tre år.

Styrelsen vil fjerne noget af usikkerheden ved cloud computing ved at udarbejde metoder til bedre sikkerhed og privacy gennem blandt andet vejledninger og retningslinjer målrettet virksomheder og den offentlige sektor.

Undersøgelsen bygger på detaljerede svar fra både it-ledere og topchefer i de 500 største private virksomheder samt kommuner, regioner og den statslige sektor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere