Er dine data sikre hos Google?

Det kinesiske it-angreb mod Google sætter igen fokus på, hvor sikre vores data egentlig er hos de store netfirmaer.

Google har overrasket mange med dagens beslutning om at afbryde samarbejdet med de kinesiske censur-myndigheder. Den amerikanske internet-gigant har taget beslutningen efter gentagne systematiske angreb fra Kina, som også har været rettet mod en række andre selskaber. Kineserne har øjensynligt forsøgt at få fat i data om menneskerets-aktivister - og det fulde omfang af det, der er foregået, er først langsomt ved at komme frem. Men sagen sætter igen spørgsmålstegn ved datasikkerheden hos de store internet-firmaer - på et tidspunkt, hvor vi bliver bombarderet med opfordringer om at flytte vores data fra den lokale computer og ud i The Cloud.

Den kinesiske regering sidder på anklagebænken som bagmand til den elektroniske hacker-kampagne, hvor mere end 30 store teknologi, finans- og medieselskaber i USA skulle være kompromitteret.

Ifølge det amerikanske Computerworld blev Google opmærksom på angrebet i midten af december. Og firmaets sikkerhedseksperter blev hurtigt klar over, at det handlede om mere end bare et par tilfældige hackere.

"For det første var det ikke kun et angreb på Google. I vores efterforskning har vi fundet mindst 20 andre store virksomheder fra forskellige sektorer - herunder internet, finans, teknologi, medie og den kemiske industri - der har været under angreb ... For det andet var angribernes primære mål at få adgang til Gmail konti for kinesiske menneskerets-aktivister," skriver Googles juridiske chef David Drummond i denne blog.

Han fortæller at man har desuden opdaget at ukendte hackere har skaffet sig adgang til konti for dusinvis af Gmail-brugere i USA, Europa og Kina - ikke gennem et direkte angreb på Google, men ved at smugle malware ind på deres computere.

Hackerne har angiveligt brugt et system som gør det muligt for politiet at trække data ud af Google hvis der foreligger en ransagnings-kendelse mod en bestemt bruger. Et system, som altså tilsyneladende kan misbruges, selvom Google hævder at hackere aldrig fik adgang til andet end begrænsede kontooplysninger.

Googles sikkerhedseksperter fandt til sidst frem til en server, som blev brugt til at kontrollere de hackede systemer. 33 andre selskaber skulle også være ramt, herunder Adobe, som omtaler en sikkerhedsrelateret hændelse i et blogindlæg der blev lagt ud kun minutter efter Google gik til offentligheden med sin version af sagen.

Hverken Yahoo eller Microsoft vil bekræfte, om de også har været under angreb, men Yahoo udtrykker dog sin støtte til Google.

Ifølge VeriSign's iDefense sikkerhedsafdeling har hackerne sendt målrettede e-mail beskeder med vedhæftet malware, der udnytter en helt ny sårbarhed, og derfor er programmerne sluppet fordi de sædvanlige antivirus-filtre. Malwaren har været skjult i et almindeligt dokument.

Programmerne har så samlet adgangsdata på computeren og spredt sig videre for at nå frem til en bruger med administrativ adgang til mål-systemerne hos bl.a. Google.

Den samme fremgangsmåde - og i nogle tilfælde de samme ip-adresser - er brugt i tidligere angreb, og også her peger fingeren mod Kina. En amerikansk rapport fortalte sidste år, at kinesiske hackere har fået fat i 10-20 terabyte følsomme data fra regeringens it-systemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere