Danske teleselskaber er afgørende for cyberforsvar

Teleoperatører spiller en nøglerolle i forsvaret af det danske internet, viste sidste uges cyberøvelse.

"Det var noget kunstigt."

Sådan siger Thomas Kristmar, chef for den danske GovCERT, om at teleoperatørerne ikke var med i den europæiske cyberøvelser i sidste uge.

I øvelsen simulerede GovCERT i samarbejde med de andre europæiske cybermyndigheder, at det danske internet var angrebet, og at danskere derfor ikke kunne besøge udenlandske hjemmesider. GovCERT står for ”Governmental Computer Emergency Response Team” og statens varslingstjeneste for internettrusler.

"Når man bliver angrebet, kan man gribe det an på to måder. Du kan forsøge at gøre noget ved angrebet, eller du kan fjerne konsekvensen af angrebet," forklarer Thomas Kristmar.

 

Router og protokol angrebet

Under øvelsens fiktive arrangement var en dansk hovedrouter og en udvekslingsprotokol angrebet. En af opgaverne for de danske myndigheder var at omdirigere trafikken til et land gennem et helt tredje land, fordi den direkte forbindelse var angrebet.

"I øvelsen spurgte vi, om vi kunne omstille trafikken til det andet land, gennem et tredje land. Da vi også spillede ISP'erne (internetudbyderne, red.) kunne vi blot sige, ja, det gør vi bare sådan - og wup, så virkede det. Virkeligheden er jo noget anderledes," forklarer Thomas Kristmar.

Det var første gang, at de europæiske myndigheder lavede en cyberøvelse sammen, og det var årsagen til, at teleoperatørerne ikke var med. ENISA, den fælleseuropæiske cybermyndighed, konkluderer ligesom Thomas Kristmar, at det er vigtigt at have teleoperatørerne med i næste øvelse, som efter planen skal finde sted om to år.

 

Finpudser forsvar

ENISA konkluderede, at mange lande endnu ikke har finpudset deres cyberforsvar, og at de derfor gjorde øvelsen begrænset. Desuden havde mange lande svært ved at forstå hinandens cyberforsvar, fordi de er meget forskelligt byggede det op.

Disse problemer oplevede Thomas Kristmar ikke. Under den simulerede øvelse, hvor der var sat et fiktivt scenarie op, arbejde de danske cyberforsvarerer mest sammen med svenskerne, nordmændene, belgierne og hollænderne. Kommunikationen gik godt og glidefrit, siger Thomas Kristmar, selvom han grundet netnedbruddet ikke altid kunne sende mails.

GovCERT, som er placeret i IT- og Telestyrelsen, har 12 ansatte. Seks af dem er it-specialister. De har taget forskellige certificeringskurser inden for it-sikkerhed. Det er blandt andet Certified Information Systems Security Professional (CISSP), Certified Information Systems Auditor (CISA) og Certified Ethical Hacker (CEH).

Resten af de 12 ansatte står for drift, jura samt internationale og nationale relationer.

Under sidste års store danske beredskabsøvelse kaldet KRISØV, der inkluderede politi, brandvæsen og andre myndigheder, deltog enkelte teleoperatører. Det kan sagtens ske, at de er med næste gang, som er næste efterår, selvom øvelsen ikke er færdigplanlagt endnu.

Som bekendt er internettet i virkeligheden et ”net af net”, men Thomas Kristmar kan ikke på nuværende tidspunkt pege på, hvilke danske net-ejere, der skal med i øvelserne. Men det kunne være selskaber som TDC, Telia, Stofa, mobiloperatørerne og andre netejere.

 

GovCERT er snart i fuld drift

Det danske Gov-CERT, som politikerne besluttede at oprette i maj 2009, er lige nu i pilotfase, men vil gå over i almindelig drift inden udgangen af i år.

GovCERT er placeret i IT- og Telestyrelsen under Videnskabsministeriet, og indgår i IT- og Telestyrelsens kriseberedskab. GovCERT medvirker til, at der i staten er overblik over trusler og sårbarheder i tjenester, net og systemer relateret til internettet. GovCERT vurderer løbende det it-sikkerhedsmæssige risikobillede for statens anvendelse af internettet og varsler myndigheder om internetbaserede hændelser og trusler. GovCERT tilbyder også bistand til at imødegå konsekvenserne af angrebene.

I sidste uges øvelse deltog Forsvarets Efterretningstjeneste som observatør i forhold til samarbejdet om det nationale it-beredskab.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren udvikler/DevOps til Integrationsplatforme

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect - Projects

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Business Analyst med drive og gåpåmod
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere