Tvivl om landets største supercomputer

Hvem har den største - Ålborg eller DTU? Målt på teoretisk peak performance er Ålborgensernes nye supercomputer ikke Danmarks største, sådan som de gode forskere ellers har hævdet. Men måske kan nye tests alligevel hente titlen hjem.

Efter et diskret tip fra DTU i Lyngby er ComONs supercomputer-redaktion kommet i besiddelse af materiale, der klart underminerer påstanden fra Ålborg Universitet om, at nordjyderne ejer Danmarks største supercomputer.

Materialet viser derimod, at det er DTU's eget supercomputer-anlæg, der bærer navnet Niflheim, der bør krones med titlen som rigets mægtigste maskine.

Niflheim består ifølge seneste opdatering hos Dansk Center for SuperComputing (DCSC) af 1618 CPU'er med en samlet ydelse på 8,6 TeraFLOPS.

Den nyanskaffede »Fyrkat« supercomputer hos Ålborg Universitet, som i flere pressemeddelelser fra universitetet er blevet omtalt som Danmarks største, yder kun 6,2 TeraFLOPS, hvis man skal tro samme pressemeddelelser.

»Øh, jamen vi mente, at den var størst på det tidspunkt, da vi købte den,« lyder bortforklaringen fra Josva Kleist, der er lektor på Ålborgs Institut for datalogi.

Han medgiver bedredvilligt, at når det gælder supercomputernes teoretiske peakperfomance, så er Niflheim ganske afgjort nok et nøk større og hurtigere end Fyrkat.

»Men den teoretiske peak er netop teoretisk - du vil aldrig komme til at opleve den i praksis,« siger han.

Josva Kleist peger i stedet på den bredt anvendte Linpack-benchmark, der blandt andet anvendes til at kategorisere alverdens supercomputerer på en top500-liste. Den vil sandsynligvis vise, at nordjyderne med Fyrkat rent faktisk er i besiddelse af en kraftigere regnemotor end DTU-folkene er.

Inden denne afgørende test kan besvare det brændende spørgsmål »Hvis er størst?« skal Ålborg Universitet lige have maskineriet op at køre på alle cylindre - det gør Fyrkat nemlig endnu ikke. Få dage efter opsætningen stod en strømforsyning af og tog hele 112 ud af den samlede bestykning på 672 CPU'er med sig.

Den seneste tilkobling af 30 stks Playstation 3 spillekonsoller som acceleratorer i supercomputeranlægget vil ifølge Fyrkats administrator ikke påvirke Linpack-ydelsen nævneværdigt.

DTUs anlæg er som den eneste danske supercomputer med på den internationale top500-liste - i november 2007-udgaven med en ærefuld 496.plads. Niflheim er dog kommet til denne hæder med en opsætning, som langt overgår den opsætning DTU selv har beskrevet overfor DCSC. Det var i skrivende stund ikke muligt at komme i kontakt med DTUs supercomputeradministrator Ole Holm Nielsen for en kommentar.

På Ålborg Universitet regner man med at være klar til at køre Linpack-testen om en måneds tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere