Ungersvenden David Kernell skal nu tilbringe de næste 366 dage i enten et amerikansk statsfængsel eller en delvis åben fængselsinstituiton.
David Kernell, der er college-studerende, gættede forrige år kodeordet til Sarah Palins Yahoo-mail, og offentliggjorde dele af den kontroversielle højre-politikers emails.
Næsten samtidigt med dommen over Palin-hackeren har en tilsvarende sag fundet sted herhjemme. En ukendt hacker har skaffet sig adgang til det konservative folketingsmedlem Naser Khaders email og tilbudt indholdet til Ekstrabladet. Begrundelsen var, ligesom i Sarah Palin-hackerens tilfælde, at det var ”i offentlighedens interesse” at skaffe kendskab til indholdet.
Ifølge CSIS-direktør Peter Kruse har den danske hacker sandsynligvis brugt en bagdør, som han har fået sneget ind på Khaders pc.
Næsten uanset hvordan han har båret sig ad, vil hackeren dog nok ikke risikere samme strenge straf som sin amerikanske kollega.
Den danske straffelov giver ganske vist mulighed for at idømme hackere op til seks års fængsel i særligt grove tilfælde. Men tager man udgangspunkt i sagen om cykelrytteren Michael Rasmussen, også kendt som ”Kyllingen,” vil Naser Khaders hacker kun risikere relativt kort tid bag tremmer.
(Opdateret) Den dengang 30-årige it-supporter, der gættede ”Kyllingens” emailpassword, blev idømt to ugers ubetinget fængsel. Hans ven, der var tiltalt for medvirken, blev frikendt, mens en anden bekendt fik en bøde på 5.000 kr. for at logge sig ind på Rasmussens e-mail, efter han havde fået password af hackeren.
”Michael Rasmussen-sagen kan være retningsvisende for strafudmålingen i lignende sager, eksempelvis Naser Khader-sagen,” siger it-advokat Kasper Heine, der er partner hos Bender von Haller Dragsted. Han understreger, at han hverken kender de konkrete omstændigheder eller udtaler sig om den konkrete Naser Khader-sag.
Kasper Heine tilføjer, at den danske retspraksis har slået fast, at hacking af andres email er en alvorlig sag.
”Michael Rasmussen-sagen er medvirkende til at understrege, at e-mailhackere risikerer en fængselsstraf. Det er en alvorlig forbrydelse at trænge ind i andres e-mail,” siger Kasper Heine.
Den amerikanske hacker, der gættede Sarah Palins password og derpå offentliggjorde indhold fra hendes email, kunne ifølge amerikansk lovgivning have fået op til 20 års fængsel.
Kasper Heine understreger, at dansk og amerikansk lovgivning er meget forskellig og bygger på fundamentalt forskellige præmisser.
Hvor vidt det ene år, David Kernell slap med, skal tilbringes i et lukket statsfængsel eller i en åben institution, er det op til det amerikanske kriminalforsorgen at afgøre.
Opdatering: Naser Khader vil ikke anmelde hackeren, der angiveligt tilhører hans nære bekendskabskreds, skriver Politiken.