Den seneste tidsplan fra det schweiziske forskningscenter CERN betyder at Large Hadron Collider (LHC) kommer op at køre igen næsten præcis ét år efter de første partikelstråler blev sendt gennem maskinen. LHC blev ramt af en ulykke sidste år, kun få dage efter premieren, og siden har maskinen været ude af drift.
Den sidste melding fra CERN var, at LHC ville blive klar igen til sommer. Men nu har CERN udsendt en ny tidsplan, som betyder at LHC først skal startes igen i slutningen af september, og de første partikel-kollisioner ventes at finde sted i oktober.
Maskinen skal så stoppes omkring juletid, men vinterpausen bliver kortere end normalt, hvor hele anlægget lukkes ned i et halvt års tid for at spare på strømregningen. Efter vinterpausen skal maskinen køre igennem indtil næste efterår og forskerne forventer at kunne fremlægge de første resultater allerede i 2010.
Den gigantiske partikelaccelerator skal smadre protoner sammen under forhold, der minder om tilstanden i universet kort efter Big Bang. Kollissionen skaber temperaturer, der er mere end 100.000 gange varmere end Solens kerne. Det har fået skeptikere til at frygte, at forskerne kunne sætte gang i en kædereaktion, som vil føre til Jordens undergang.
Men indtil videre er det altså kun maskinen selv, der er blevet ødelagt efter et heliumlæk sidste år.
Nu skal der installeres en form for trykventiler, som skal forhindre at anlægget bliver beskadiget, hvis temperaturen stiger og det superkølede helium udvider sig igen.
Tre af de otte sektorer af anlægget er i øjeblikket varmet op til en temperatur, hvor der kan gennemføres reparationer, mens de andre fem sektorer stadig er i kølet tilstand. Her skal ventilerne først installeres i forbindelse med den almindelige vedligeholdelse.