Sergey Brin er rasende på modstandere af Google Books

Medstifteren af Google opfordrer alle til at bakke op om at sikre det 20. århundredes kulturarv.

Sergey Brin er dybt frustreret over, at aftalen mellem Google og amerikanske forfattere og udgivere om at digitalisere alle bøger i amerikanske biblioteker er faldet fra hinanden. Parterne havde indgået et forlig, som en dommer skulle have godkendt i denne måned. Men afgørelsen er blevet udskudt efter mange kritikere har rejst bekymringer.

Blandt andet er der frygt for at Google får monopol på digitaliserede bøger, at Googles indexering er for dårlig, og at aftalen ikke tilgodeser ikke-amerikanske forfattere. Helt grundlæggende er der også en modvilje mod at indtjeningen fra Googles digitale bibliotek vil komme fra annoncer, og at verdens litteraturskat bliver styret af et kommercielt firma.

Men nu går Sergey Brin til modangreb. I en kronik i New York Times med titlen 'A library to last forever' hævder han, at modviljen blandt andet skyldes myter og fri fantasi.

"Denne aftale har til formål at stille millioner af out-of-print, men in-copyright bøger til rådighed, enten for et gebyr eller gratis med annonce støtte, størstedelen af indtægterne kanaliseres tilbage til rettighedshaverne, det være sig forfattere eller forlag," skriver han.

"Der er intet i denne aftale, der forhindrer enhver anden virksomhed eller organisation i at forfølge deres egne tilsvarende indsats," fortsætter han.

Aftalen omfatter alle bøger, der er skrevet efter 1923, bøger, der er skrevet tidligere, er ikke længere ophavsretsbeskyttet. Sergey Brin slutter kronikken med en følelsesladet opfordring til at bakke op om projektet. Han tager udgangspunkt i den viden, han får i de bøger, der allerede befinder sig i Google Books, fordi de ikke er beskyttet af ophavsret.

"I Forsikrings-årbogen 1880-1881, som jeg fandt på Google Books, beskriver Cornelius Walford ødelæggelse af snesevis af biblioteker og millioner af bøger, i håb om, at et sådant vidnesbyrd vil "understrege nødvendigheden af at noget bliver gjort" for at bevare dem . Det berømte bibliotek i Alexandria brændte tre gange, i 48 f.Kr., i 273 og i 640. Det samme gjorde Library of Congress, hvor en brand i 1851 ødelagde to tredjedele af samlingen. Jeg håber, at sådan en ødelæggelse aldrig sker igen, men historien viser noget andet. Mere vigtigt, selv om vores kulturarv forbliver intakt i verdens førende biblioteker, er det reelt tabt, hvis ingen kan få adgang til den nemt. Mange virksomheder, biblioteker og organisationer forsøger at sikre det 20. århundredes kulturarv. Samarbejdet mellem forfattere, forlæggere og Google er kun et skridt hen imod dette mål, men det er et vigtigt skridt. Lad os ikke misse chancen," slutter Sergey Brin.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere