Artikel top billede

It-guru advarer mod Chrome OS

It-guruen Richard Stallman advarer om at ChromeOS-brugere mister kontrollen over deres data.

Den kendte it-guru Richard Stallman, der er stifter af Free Software Foundation og GNU-projektet, har i længere tid kritiseret den aktuelle trend til cloud computing. Han mener at brugerne mister kontrollen over deres data, når de flytter over i skyen. Stallman kalder det for ”careless computing”.

Nu udtrykker han sin bekymring over det kommende ChromeOS operativsystem fra Google i et interview med The Guardian.

Stallman kritiserer at ChromeOS tvinger brugerne til at gemme deres data i skyen i stedet for at lagre dem på den lokale computer, og det betyder at man risikerer at mister rettighederne til sine data.

”I USA er det sådan, at du mister de juridiske rettigheder til dine data hvis du gemmer dem på en virksomheders maskiner i stedet for på dine egne. Politiet har brug for en dommerkendelse for at få fat i dine data; men de ligger på et firmas server, så kan de få fat i dem uden at vise dig noget som helst. De behøver måske ikke engang vise en dommerkendelse til firmaet,” siger Stallman til Guardian.

Google har sendt de første computere med ChromeOS til udvalgte testbrugere, men den store lancering kommer først til næste år. Der er meget store forventninger til operativsystemet – men Stallman er ikke begejstret. Han gentager sin kritik af skyen.

”Den amerikanske regering vil forsøge at folk til at placere deres data hvor myndighederne kan få fat i dem uden en dommerkendelse. Men så længe der er nok af os, som fortsat vil have vores data under vores egen kontrol, kan vi fortsat gøre det. Det må vi også hellere, ellers vil denne mulighed forsvinde,” siger Stallman.

Han erkender at ChromeOS faktisk bygger på GNU/Linux, men det er designet på en måde, så det bliver meget besværligt at installere applikationer lokalt.

Stallman advarer i øvrigt også mod at downloade LOIC-programmet, som bruges til at angribe firmaer der har vendt sig mod Wikileaks. Ikke fordi Stallman mener, at det er forkert at hacke, men fordi der ikke er adgang til LOIC-softwarens kildekode. Dermed har brugerne ingen mulighed for at vide, hvad programmet foretager sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere