Hver fjerde program på danske computere er en piratkopi. Det fremgår af den seneste rapport fra Business Software Alliance og analysefirmaet IDC. Midt i finanskrisen er piratkopiering faktisk faldet i 54 lande, mens den kun er steget i 19 lande. Men Danmark er et af de 19 markeder, hvor piratkopieringen ifølge BSA er steget.
Fra 2008 til 2009 er procentdelen af piratkopieret software i Danmark steget fra 25 til 26 pct.
“Rapporten gør det klart at BSAs bestræbelser på at reducere softwaretyveri i Danmark har lang vej igen og stadig er et vigtigt fokusområde. 26 pct. ulovligt software i Danmark er bare ikke acceptabelt” lyder kommentaren fra BSA's Julian Swan.
Selvom piratkopieringen er faldet på de fleste markeder er den globale piratkopieringsprocent steget fra 41 pct. i 2008 til 43 pct. i 2009, og her er det især lande som Kina, Indien og Brasilien, der vejer tungt.
USA, Japan og Luxembourg er de lande hvor der er den laveste andel af piratkopier, mens landene med størst andel er Georgien, Zimbabwe og Moldowa. Her er det mere end ni ud af ti programmer, der er piratkopier.
Ifølge BSA er software uden licens mere udbredt på ældre computere end på nye. De økonomiske konsekvenser af piratkopieringen er omstridte, men BSA mener selv at der kan spares 481 mio. danske kroner ved at mindske piratkopieringen i Danmark med 10 pct. over fire år.
Og IDC har beregnet, at der for hver gang der bliver solgt for fem en halv krone legitimt software, genereres der 17-22 kroner til lokale service- og distributionsvirksomheder.
BSA fremsætter også det klassiske argument med, at piratkopier udsætter brugeren for en øget sikkerhedsrisiko, fordi programmerne kan indeholde malware.