”Indbrudstyve og SKAT bruger Facebook.” Sådan sagde afdelingsleder ved SKAT i Horsens, Erik Rosenbæk til ComON i sidste uge, efter at det var kommet frem, at SKAT bruger diverse chatforums til at holde øje med, om folk nu også har opgivet de rigtige oplysninger til skattemyndighederne.
Selv har han ikke en profil på Facebook, men bruger en reelt falsk en af slagsen. Erik Rosenbæk har ifølge Epn.dk oprettet en profil i sin hunds navn og prydet den med et billede af vovsen. Profilen bruges angiveligt, når han i embeds medfør undersøger, hvad skatteydererne fortæller om sig selv på Facebook.
Den kontrol kom for nylig til at koste en skattesnyder dyrt. Overfor SKAT havde den pågældende mand oplyst, at han var ude af stand til at betale sin skattegæld. Men gennem de falske profiler på Facebook og andre steder opdagede skattefolkene, at manden havde pralet med en stor japansk motorcykel, som han tydeligvis var indehaver af.
Den sag kom i landsretten, og her blev manden idømt en millionbøde og fik sin motorcykel konfiskeret.
Men Facebooks regler giver ikke brugerne lov til at oprette profiler i deres kælesdyrs navn. Falske profiler er forbudt, fremgår det af brugerbetingelserne, som man skal erklære sig enig i ved oprettelsen af en profil.
Det forhold har Epn forelagt SKAT, og tilsyneladende kommer det som en overaskelse for skattemyndighederne, at de ikke må holde øje med folk gennem falske profiler.
"Jeg har ikke været klar over, at vi har brudt reglerne. Der er nok sket det, som så ofte sker på internettet, at man har sagt ja til noget, hvor man ikke helt var klar over, hvad man sagde ja til," siger Erik Rosenbæk til Epn.
Avisen foreholder ham derpå, at man vel også skal overholde skattelovgivningen, selvom den kan være svær at forstå som privatperson. Til det svarer skattemanden, at SKAT selvfølgelig også skal overholde regler i en aftale indgået med et privat firma. Han vil derfor nu spørge SKATs jurister, om det er forkert at bruge hunden eller andre falske profiler.
"Vi vil stadig bruge det. Ingen tvivl om det, men så må vi gøre det i vores egne navne," siger Erik Rosenbæk.
Han understreger, at SKATs falske profiler ikke er blevet brugt til at anmode om venskaber med mistænkte skattesnydere for derigennem at lokke informationer ud af dem.