SKAT bruger kæledyr til falske Facebook-profiler: -"Må vi ikke det?"

Skattekontrollør bruger sin hund som skalkeskjul til at holde øje med folk på Facebook. Nu skal lovligheden undersøges.

”Indbrudstyve og SKAT bruger Facebook.” Sådan sagde afdelingsleder ved SKAT i Horsens, Erik Rosenbæk til ComON i sidste uge, efter at det var kommet frem, at SKAT bruger diverse chatforums til at holde øje med, om folk nu også har opgivet de rigtige oplysninger til skattemyndighederne.

Selv har han ikke en profil på Facebook, men bruger en reelt falsk en af slagsen. Erik Rosenbæk har ifølge Epn.dk oprettet en profil i sin hunds navn og prydet den med et billede af vovsen. Profilen bruges angiveligt, når han i embeds medfør undersøger, hvad skatteydererne fortæller om sig selv på Facebook.

Den kontrol kom for nylig til at koste en skattesnyder dyrt. Overfor SKAT havde den pågældende mand oplyst, at han var ude af stand til at betale sin skattegæld. Men gennem de falske profiler på Facebook og andre steder opdagede skattefolkene, at manden havde pralet med en stor japansk motorcykel, som han tydeligvis var indehaver af.
Den sag kom i landsretten, og her blev manden idømt en millionbøde og fik sin motorcykel konfiskeret.

Men Facebooks regler giver ikke brugerne lov til at oprette profiler i deres kælesdyrs navn. Falske profiler er forbudt, fremgår det af brugerbetingelserne, som man skal erklære sig enig i ved oprettelsen af en profil.

Det forhold har Epn forelagt SKAT, og tilsyneladende kommer det som en overaskelse for skattemyndighederne, at de ikke må holde øje med folk gennem falske profiler.

"Jeg har ikke været klar over, at vi har brudt reglerne. Der er nok sket det, som så ofte sker på internettet, at man har sagt ja til noget, hvor man ikke helt var klar over, hvad man sagde ja til," siger Erik Rosenbæk til Epn.

Avisen foreholder ham derpå, at man vel også skal overholde skattelovgivningen, selvom den kan være svær at forstå som privatperson. Til det svarer skattemanden, at SKAT selvfølgelig også skal overholde regler i en aftale indgået med et privat firma. Han vil derfor nu spørge SKATs jurister, om det er forkert at bruge hunden eller andre falske profiler.

"Vi vil stadig bruge det. Ingen tvivl om det, men så må vi gøre det i vores egne navne," siger Erik Rosenbæk.

Han understreger, at SKATs falske profiler ikke er blevet brugt til at anmode om venskaber med mistænkte skattesnydere for derigennem at lokke informationer ud af dem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere