Artikel top billede

"Racist-filter" forhindrer asiaters angreb på danske virksomheder

Flere danske virksomheder vælger at installere dyrt IP-filter for at holde bestemte IP-adresser fra døren.

Da it-chefen Peter Naumann forleden oplevede, at it-kriminelle fra Fjernøsten angreb hans virksomhed, Pharmakon, valgte han at installere et automatisk IP-filter, der udelukker suspekte IP-adresser.

Filteret kaldes i visse it-kredse for et "racist-filter," siger Peter Naumann, fordi IP-adresserne ofte er fra Østen - og så kan filteret blokere, hvis man ønsker det, blokere for IP-adresser fra et helt land.

It-chefen fra Nordsjælland oplever, at flere it-chefer i hans bekendtskabskreds vælger filterløsningen. Han kender eksempelvis til en it-chef fra en større dansk virksomhed, der også har fået installeret filteret. Det skete efter et angreb, hvor angriberne for et år siden opkrævede løsepenge for at stoppe angrebet. I stedet for at betale de lyssky kriminelle, installerede virksomheden det automatiske filter.

 

Angreb på Asterix-server

Peter Naumann opdagede selv angrebet mod hans arbejdsgiver, da han en dag forleden ikke kunne komme på en server. Det viste sig, at it-kriminelle var i gang med et angreb på firmaets store Asterix-server, der kører på Linux og fungerer som PBX, altså telefoncentral.

"Den får den helt store tur. Det gør, at de andre systemer også kører dårligt. Det tager næsten hele båndbredden på 200 Mbit/s," forklarer Peter Naumann.

Han hentede hjælp hos firmaet Netteam, som via firmaets firewall lukkede den angribende IP-adresse ude.

"Der gik to timer, og så kom der et angreb fra en ny IP. Så tænkte vi øv, og så måtte vi få filter på," beretter Peter Naumann.

 

Filteret koster 50.000 kroner

Et filter er en dyr løsning på 50.000 kroner, forklarer direktør Peter Durup fra Netteam. De fleste gør derfor som Peter Naumann og får det først installeret, når de bliver angrebet.

Peter Naumann ved ikke, hvorfor hans virksomhed blev angrebet. Eftersom serveren, der blev angrebet, fungerer som PBX, spekulerer han på, om de it-kriminelle ville bruge den til at ringe op til andre fra med telefon-scams, hvor de tilbyder falske præmier og andre fupnumre.

"De mennesker, som laver spam, de skal jo bruge noget at ringe fra. Jeg ved ikke, om det var et forsøg på at ringe fra vores PBX," siger han.

Peter Durup har hjulpet 10 til 15 virksomheder med at installere filteret. De beder som regel først om hjælp, efter de har været udsat for et angreb. IDS-systemet overvåger trafikken, der tilgår virksomheden, og hvis IP-adresser har nogle mærkelige forespørgsler, der falder uden for et sædvanligt mønster, blokeres IP-adressen i virksomhedens firewall. Nogle gange blokerer Netteam for hele IP-ranges, altså blokke af IP-adresser, for at stoppe et angreb, hvor angriberne skifter IP-adresser.

 

Østens hackere

"Angrebene er kommet fra Østen. De kommer altid derfra. Det er Thailand og Kina, vi ser oftest," forklarer Peter Durup.

"Jeg tror, at der ligger en stor sport for unge mennesker derude i verden. Du kan jo finde alle mulige værktøjer derude på nettet, og så kan du forestille dig en skole, hvor de sidder i derude i verden, og så kører de løs," vurderer Peter Durup.

Det er altså ikke altid kriminelle, men også lømler, tror han. Han anerkender, at en del af angriberne er hårdkogte kriminelle, men har ikke hørt om tilfældene, hvor it-kriminelle opkræver løsepenge for at stoppe et angreb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere