Trommerne slår for fremtidens web-værktøj

Drumbeat er et nyt og genialt Internet-program, der gør udvikling af dynamiske hjemmesider til en leg.

Jeg er slået. Jeg må opgive og strække våbene. Jeg, der på tro og love havde sværget, at jeg aldrig ville ty til et visuelt udviklingsværktøj til Internet. Notepad er min ven. Jeg elsker at rode med koden, fifle med attributter og parametre, udøve den fuldstændige kontrol over det færdige resultat. Men det var inden jeg prøvede Drumbeat 2.0. Programpakken er skabt til den ambitiøse web-designer, der ikke vil gå på kompromis med kvaliteten i den færdige produktion, men samtidig ønsker maksimal overskuelighed og en nem brugerflade. Hvad enten man er uerfaren begynder, der skal kode sin første web-side, eller erfaren web-master med indgående kendtskab til HTML og Javascript - Drumbeat et værktøjet, der opfylder alle forventningerne. Programmet, der markedsføres som "den hurtigste, nemmeste måde at konstruere visuelt inspirerende, database-centrerede, browser-fleksible hjemmesider uden programmering", er som sendt fra himlen til alle os, der hver dag bøvler med at tilpasse vores web-dokumenter, så de passer til forskellige browsere og styresystemer.


Ingen kode


Grafiske Internet-værktøjer som Microsoft's FrontPage, Macromedia's DreamWeaver eller Drumbeat fra Elemental Software skjuler alle i større eller mindre udstrækning den HTML-kode, der ligger bag det enkelte dokument. Den erfarne HTML-programmør, der kan optælle alle elementerne og deres attributter i søvne, ønsker naturligvis muligheden for at manipulere koden direkte; problemet er blot, at værktøjerne ofte genererer kode, der slet ikke kan manipuleres manuelt. De indsætter JavaScript-programmer, en-pixels billeder og kunstige tabeller, der ofte ikke har andre formål end at udrette designet, så det vises korrekt på skærmen, men samtidig gør koden fuldstændig ulæselig for selv den mest øvede ekspert. Drumbeat tager konsekvenser af dette og tilbyder i modsætning til FrontPage ingen direkte mulighed for at bearbejde koden. Men det gælder dog kun for HTML-elementerne; en komfortabel JavaScript-editor betyder, at man nemt og hurtigt kan skrive sine egne scripts, og indsætte dem i dokumentet. Her kan man selvfølgelig også indsætte HTML-elementer, gennem "document.write" funktionen.


Drumbeat forvalter de enkelte web-steder som "projekter", og programmet starter hver gang med en dialogboks, hvor man kan vælge mellem bestående projekter eller oprette en ny hjemmeside. Hvis man vælger sidstnævnte, skal man specificere projektets navn og placering, samt understøttelse for server-side scripting (ingen eller ASP) og hvilken browser, som siderne skal kunne betragtes i (Internet Explorer 4.0, enhver 4.0 browser, Navigator 3.0 eller alle). Det sidste er måske den mægtigste funktion i Drumbeat; det er uhyre nemt at oprette sider, der er skræddersyet til enkelte browsere og udnytter alle deres muligheder, og samtidig indbygger værktøjet automatisk et script, der dirigerer de besøgende over på den rigtige side - afhængig af deres browser - uden at de mærker det. Man skal ikke længere tænke på, om en bestemt funktion understøttes af en bestemt browser - den indbyggede "cross-browser" funktion betyder, at brugerne altid får serveret det korrekte dokument til deres browser.


Programmets arbejdsvindue virker ved første øjekast uoverskueligt og lidt rodet, men man finder sig hurtigt til rette med de første værktøjsbjælker. I højre side findes dokumentvinduet, hvor man arbejder med den egentlige web-side - en række linealer og markeringslinier hjælper med at placere elementerne i dokumentet. Interaktive objekter, eksempelvis JavaScript-programmer eller ActiveX-komponenter, markeres med et lille ikon, hvis de udløser en synlig aktion. Hvis det ikke er tilfældet, medtages de i en særlig "komponent-boks" i bunden af skærmen. Det gælder eksempelvis for den smarte timer, hvormed man kan indstille, at aktioner skal starte et antal sekunder efter, at siden er hentet ind. I forbindelse med dynamisk HTML - i Drumbeat skal der ikke mere end få museklik til at oprette et dynamisk element - kan man eksempelvis bestemme, at elementerne skal flyve ind fra forskellige sider, et af gangen, og sætte det nøjagtige antal sekunder.


SmartElements


Drumbeat automatiserer arbejdsprocessen med at publicere informationer til Internet. Programmet kan selvstændigt kontakte serveren og placere dokumenterne i de rigtige foldere. Inden man offentliggør dokumenterne bør man naturligvis efterprøve deres udseende i forskellige browsere. Man skal bare fortælle Drumbeat, hvor de pågældende browseres exe-filer findes, og benytte "Preview with ..." funktionen. Programpakken leveres med et katalog af scripts, ActiveX-komponenter og CGI-programmer, som sammenfattes under begrebet "SmartElements". Den største fordel i forbindelse med de interaktive elementer er som tidligere nævnt, at man ikke skal bekymre sig om browser-versioner - Drumbeat skaber automatisk forskellige versioner af siderne til forskellige browsere, når dokumenterne publiceres til Internet.


"Point-and-Click-Interactions" hjælper med at skabe forbindelser mellem forskellige interaktive elementer. Drumbeat sørger for, at programmerne automatisk "genkender" hinanden, og opretter straks en oversigt over kombinerede funktioner. Blandt mulighederne er validering af formular-indhold, ændring af stilegenskaber, dynamiske animationer, filtre og overgange mellem dokumenter, afspilning af forskellige medieformer og meget mere. Drumbeat samler mediefiler i et såkaldt "mediekatalog", en slags kunstig folder, hvor man kan overblikke alle filer af en bestemt type, som er tilknyttet et projekt - uden at de behøver befinde sig i samme folder. Det betyder eksempelvis, at man uden videre kan fremskaffe en oversigt over alle gif-billeder, der er til rådighed til en web-side.


Flot og nemt web-design er een ting. Men hvor skal informationerne komme fra? Flere og flere web-sider fodres med dynamiske informationer fra databaser, hvor ændringer i databestanden bliver afspejlet i web-dokumenterne i samme sekund, hvor de foretages. Drumbeat er måske det mest geniale database-værktøj, som endnu er skabt til Internet. Programmet egner sig ikke til at udvikle komplekse web-centrerede forretningsapplikationer - her repræsenterer Microsoft's Visual InterDev et solidt alternativ - men simple hjemmesider, der udstyres med data fra databaser, kan uden problemer oprettes med værktøjet "DataForm Wizard". I første omgang definerer man en tabel, der dernæst befolkes med informationer fra en datakilde - det kan være en komma-separeret tekstfil eller en egentlig database, gennem en ODBC-forbindelse. Forespørgslen til databasen, i sproget Structured Query Language (SQL), oprettes automatisk med en SQL-Wizard. Database-understøttelsen er baseret på Microsoft's ASP-standard.


Programmet


En gratis 30-dages prøveversion af Drumbeat kan hentes fra Elemental Software på adressen http://www.drumbeat.com. Den største ulempe ved programmet er dets hardware-krav; en 133 MHz Pentium og 32 MB hukommelse, samt Windows NT 4.0 eller Windows 95/98, angives som mindstekrav. Testmaskinen var en Pentium 200 MHz med 64 MB SD-RAM, og hastigheden på denne konfiguration må betegnes som mindre end tilfredstillende. Drumbeat er meget ressourcekrævende, og flere gange gik testmaskinen ned, forbi programmet slugte alle ressourcerne. Prøveversionen fylder 24 MB, som man enten kan hente som en enkelt stor fil eller flere små, og færdig installeret optager programpakken over 60 MB på harddisken. Men så får man også over 800 siders dokumentation i Adobe Acrobat-format. Hvis man vil benytte database-understøttelsen, skal man samtidig installere en web-server, der understøtter ASP, hvilket i de fleste tilfælde vil være Microsoft Internet Information Server, 3.0 eller højere. Programmet koster omkring 600 dollars.


Drumbeat 2.0 er sikkert ikke det rigtige for alle, men programmet får Microsoft FrontPage og de fleste andre Internet-værktøjer til at se meget forældede ud. Hvis du beskæftiger dig på mere eller mindre seriøst plan med web-design, kan det anbefales at se nærmere på dette værktøj, der for første gang gør database-programmering tilgængelig for den uøvede web-designer.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    itm8 A/S
    Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

    På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

    04. september 2024 | Læs mere


    Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

    For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

    18. september 2024 | Læs mere


    Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

    Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

    25. september 2024 | Læs mere