Artikel top billede

Teenageres cloud-hack skader tilliden til skyen

"Det er dumt, det kan lade sig gøre."

Sidste lørdag blev cloud-servicen PHP Fog lagt ned af en 16-årig teenager fra Australien. Stuntet vækker ærgrelse hos cloud-konsulenten Anders Trolle-Schultz fra konsulentfirmaet SaaS-it.

"Det er dumt, det kan lade sig gøre," siger Anders Trolle-Schultz til ComON.

Netop ved cloud-services overdrager kunden stort set hele ansvaret for sikkerheden til cloud-leverandøren. Dermed skal kunden have ekstra stærk tillid til leverandøren.

"Får vi mange af disse slags sager, så betyder det, at hele branchen kommer til at lide under det. Så hele branchen har en interesse i, at det ikke sker," siger Anders Trolle-Schultz, der drager paralleler til, at Storbritanniens samlede kødeksport faldt i årevis, efter nogle udbrud af kogalskab.

PHP Fog, der stadig er i beta, er et mindre amerikansk cloud-firma, som for nyligt skaffede 10 millioner kroner i venturekapital. Som PaaS-tjeneste (Platform as a Service) tilbyder PHP Fog en cloud-hosting platform for it-udviklere, der benytter programmeringssproget PHP.

Stifter og direktør for firmaet, Lucas Carlson, beskriver i et usædvanligt åbenhjertigt blogindlæg, hvordan et par teenagere fra Australien og USA kunne infiltrere PHP Fogs systemer. Den ene fandt et hul til at infiltrere serverne, den anden formåede at nå ind i de dybere systemer. Han nåede dog ikke at lave anden skade end at sende brugerne til ny url og publisere PHP Fogs proprietære kode på Twitter.

 

Bedre certificering, tak

Anders Trolle-Schultz anbefaler, at branchen tager sikkerhedsspørgsmålet alvorligt og arbejder på at lave bedre certificeringssystemer. Datacentre kan allerede skaffe sig ISO-certificeringer, men ifølge Anders Trolle-Schultz overvejer den tyske cloud-branche eksempelvis at skabe et bedre certificeringssystem med mærker, som forbrugerne kan forholde sig til. En certificering ville foregå ved, at en tredjepart går en cloud-tjenestes sikkerhed i sømmene for at spore sikkerhedsbrister. En ordentlig certificering vil desuden forsikre kunderne om, hvad der sker, hvis en cloud-service skulle gå konkurs, så der ikke pludselig bliver slukket for serverne.

"Det er en god ide med certificering og kontrol af systemer, så brugerne kan begynde at stole på systemerne," siger Anders Trolle-Schultz.

Teenagerne, der infiltrerede PHP Fog, var angiveligt ikke ude på at skade firmaet, men hackede firmaet for fornøjelsens skyld og for at påpege sikkerhedsbristen. Hackeren, der sendte brugerne videre til en alternativ url, erkendte dog hurtigt, at han kunne have valgt bedre løsninger til at påpege sikkerhedsbristen. Teenagehackerne risikerer nu en sigtelse fra myndighederne, men sagen er endnu uafgjort.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere