Organisationer: It er Danmarks redningsplanke

It står højt på den politiske dagsorden, men stadig ikke højt nok, lyder det fra en række it-organisationer, der mener at it kan være Danmarks redningsplanke i den globaliserede verden.

Selv om it allerede i dag står højt på den politiske dagsorden som en af grundpillerne i det moderne vidensamfund, som skal gøre Danmark i stand til at stå mål med lavtlønslande som Kina og Indien i en stadig mere globaliseret verden, så er det ikke nok.

Det mener de fire organisationer Dansk IT, IT-Brancheforeningen, Prosa og Finansforbundet. Derfor fremlægger kvartetten nu et udspil med titlen "IT og globalisering", for at gøre det politiske miljø opmærksom på behovet for endnu større fokus på it-området som den drivende kraft.

»Danmark står i dag i en unik udgangsposition med stor it-parathed og en velfungerende it-infrastruktur. Med en fortsat fokusering kan vi bringe Danmark i verdensklasse med øget velfærd og flere jobs som mål. Men med morgendagens krav til Danmark som konkurrencedygtig vidensøkonomi er det imidlertid nødvendigt med en øget politisk bevågenhed og fokus på området,« skriver de fire organisationer i deres oplæg, der blandt andet er målrettet mod arbejdet i regeringens globaliseringsråd.

I oplægget opremser organisationerne 15 tiltag på it-området, heriblandt en mere målrettet organisering af den offentlige it-udvikling gennem etablering af en offentlig it-governance model og en fordobling af antallet af højtuddannede it-kandidater over fem år.

»Vi er meget langt efter hvad angår uddannelsen af kandidater. Tallet er fem gange mindre end i Irland,« siger næstformand i IT-Brancheforeningen og direktør for Microsoft i Danmark, Jørgen Bardenfleth.

Også en omlægning af datamatikeruddannelsen til en professionsbachelor og en handlingsplan for åbne standarder i den offentlige sektor står på ønskelisten hos it-kvartetten.

It-området er sammen med nano- og bioteknologi valgt ud som fokusområder for regeringens prestigeprojekt, Højteknologifonden, der allerede i år uddeler 200 millioner kroner til forskningssamarbejder mellem private og offentlige institutioner. Men ifølge it-branchen er det blot en dråbe i havet.

»Ja, vi har fået Højteknologifonden. Men de nødvendige midler er langt fra tilstede,« understreger Jørgen Bardenfleth, der repræsenterer it-erhvervet i globaliseringsrådet.

De fire organisationer har ikke noget bud på hvad deres 15 forslag vil koste.




Fakta: De 15 konkrete forslag fra it-organisationerne er inddelt i fem kategorier:

1. IKT-uddannelser:
• IKT-færdigheder i folkeskolen bør måles i PISA-undersøgelser
• Antallet af højt uddannede IKT-kandidater skal fordobles over fem år
• Øget international udveksling af danske og udenlandske IKT-studerende
• Datamatikeruddannelsen redesignes til en professionsbachelor

2. IKT-forskning og -udvikling:
• Flere ressourcer til offentlig IKT-forskning og - udvikling
• Forpligtende handlingsplan for overholdelse af Barcelona-målsætningen
• Opgradering af forskningsnettet og øget internationalt forskningssamarbejde

3. Digital forvaltning - eksportvare under globaliseringen:
• Øgede investeringer og bedre organisering af den offentlige IKT-udvikling
• Forpligtende handlingsplan for åbne systemstandarder i den offentlige sektor
• Etablering af effektivt og innovativt offentligt udbudsmarked

4. IKT-iværksættere og kapital:
• Udvidet adgang til skattefradrag for forsknings- og udviklings-omkostninger
• Forbedret adgang til indskud på etableringskontoordningen
• Genoplivelse af iværksætterstipendieordningen

5. IKT-kompetence:
• Øget anerkendelse af certificeringer i det offentlige efter-/videreuddannelsessystem
• Forøgelse af taxameter-finansieringen af offentligt udbudt efter-/videreuddannelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere