Intels hemmelige chip-planer afsløret

Det første smugkig på Intels kommende 22-nanometer arkitektur er netop sluppet ud. Processorer med otte kerner til desktop-computere er lige om hjørnet.

I den kommende uge holder Intel sit halvårlige Intel Developer Forum (IDF) i San Francisco, men allerede nu er de første IDF-præsentationer sluppet ud til offentligheden. En fransk nyhedstjeneste kan således fortælle om Intels processorplaner helt frem til 2012.

Der er to hovedtendenser i processorudviklingen; strukturbredden bliver stadig mindre, og der kommer flere kerner på samme chipplade, også kaldet die. Det kan lyde som en selvfølge, men det er ikke mange år siden, at chipfirmaerne kæmpede på en tredje front, nemlig taktfrekvensen.

Men efterhånden som taktfrekvensen nærmede sig 3 GHz, blev det urealistisk at fortsætte ad denne vej. De hurtige processorer udvikler for meget varme og sluger for meget strøm, og det passer slet ikke med dagens trend til lette mobile computere med lang batterilevetid og grønne miljøvenlige maskiner.

Derfor er det struktrurbredden og antallet af kerner, der kommer til at ændre sig i de kommende år, mens taktfrekvensen formentlig vil være konstant omkring de 2-3 GHz.

Intels nuværende processorer har en strukturbredde på 65 og 45 nanometer. Det næste skridt er 32 og derefter 22 nanometer.

I de sidste år har Intel haft en strategi kaldet »Tick Tock«, hvor det aktuelle cpu-design først bliver lanceret med en mindre strukturbredde - et »Tick« - hvorefter chipfirmaet så 1-2 år senere kommer med et helt nyt cpu-design - et »Tock«. Og så starter udviklingen forfra.

Til efteråret kommer den nye processor-arkitektur Nehalem med 45-nanometer-strukturbredde - det næste »Tock« - og om et års tid skulle Intel så være klar med en Nehalem-version med 32 nanometer - et »Tick« - helt i tråd med selskabets strategi.

Det betyder så, at det første helt nye cpu-design med 32 nanometer efter Nehalem først kommer om to år. Det har fået kodenavnet Sandy Bridge, og mellemversionen af Nehalem med 32 nanometer kendes som Westmere.

Den seneste IDF-præsentation, der er lækket til den franske presse, fortæller ikke helt overraskende at en 22-nanometer-version af Sandy Bridge kommer et år efter lanceringen, altså i 2011. Det foreløbige kodenavn er Ivy Bridge. I 2012 kommer så en helt ny chiparkitektur med 22 nanometer, Haswell.

Det er straks lidt sværere at forudsige udviklingen når det gælder antallet af kerner og her er Intel ikke helt så meddelsom. Men allerede Nehalem kommer i en desktop-version med otte kerner, octo-core.

Og Sandy Bridge kommer ligeledes i en otte-kerne-version, hvor kernerne får 512 KB L2-cache hver og skal deles om en L3-cache på 16 MB.

Haswell lanceres sandsynligvis ikke i en udgave med mindre end otte kerner - og mon ikke en version med 16 kerner er realistisk om fire år.

Forudsætningen er, at Intel kan blive ved med at skrumpe strukturbredden i det nuværende tempo. Foreløbig er der intet, som tyder på, at Intel er ved at støde på en fysisk grænse.

Men udviklingen går samtidig i retning af, at en del af processorens kerner skal overtage grafikbehandlingen og dermed erstatte eller supplere computerens grafikkort. Både Intel og AMD arbejder på processorer med integreret grafik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere