Elkunder risikerer at skulle betale bredbåndseventyr

Det risikerer at blive elkunderne, der hænger på regningen for elselskabernes indtog på bredbåndsmarkedet. De ansvarlige myndigheder har nemlig intet overblik over om elselskaberne kun bruger den frie kapital som er øremærket til kommercielle projekter eller de investerer over evne.

Slagsmålet om elselskaberne, der i hobetal er begyndt at give den som leverandører af bredbånd og konkurrere med de eksisterende aktører på dette marked, fortsætter.

Således afslører et svar fra økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen til Folketingets energipolitiske udvalg, at de ansvarlige myndigheder reelt ikke ved hvor mange penge elselskaberne har til rådighed til kommercielle aktiviteter som udrulning af bredbånd.

Så længe elselskaberne kun bruger den såkaldte "frie kapital" til bredbåndseventyret er det fuldt ud lovligt og ikke noget, der vil kunne påvirke priserne på el. Den frie kapital er netop øremærket til sideordnet kommerciel virksomhed og holdes adskilt fra resten af elselskabet, for at en fiasko på det nye forretningsområde ikke skal falde tilbage på elkunderne.

Problemet er blot, at den ansvarlige myndighed, Energitilsynet, ikke ved hvor mange penge elselskaberne har til rådighed i fri kapital. Dermed er myndighederne ikke i stand til at kontrollere om elselskaberne kun bruger den frie kapital til bredbåndseventyret eller i virkeligheden investerer langt flere penge i projekterne.

Hvis bredbåndsprojekterne slår fejl, risikerer elselskaberne at skulle sende regningen videre til elkunderne for at få hentet pengene hjem.

Det manglende overblik hos Energitilsynet er ikke noget der vækker begejstring hos formanden for Folketingets energipolitiske udvalg, Aase D. Madsen (DF).

»Det er stærkt kritisabelt. Skal elselskaberne så bare investere løs på forventet efterbevilling,« spørger Aase D. Madsen, der nu vil stille Bendt Bendtsen yderligere spørgsmål i sagen.

Det manglende overblik over den frie kapital er blot seneste kapitel i fortællingen om elselskabernes indtog på det stærkt konkurrenceprægede bredbåndsmarked.

I august advarede Foreningen for Slutbrugere af Energi, der tæller 35 af landets mest energitunge virksomheder, elselskaberne mod at begive sig i kast med bredbåndsprojekter.

»Det skal de ganske enkelt holde sig fra, for de har ikke forstand på det,« sagde formanden for Foreningen for Slutbrugere af Energi, Peter M. Nielsen, der desuden er indkøbschef i Danisco Sugar, den gang til ComON.

I juni lød der også skarpe advarselsord fra teleanalytikeren John Strand.
»Hvis de har tilstrækkeligt dybe lommer, så kan det godt være nogle enkelte af elselskaberne kan få en god forretning ud af det. Men i bund og grund er det her kun en våd drøm hos elselskaberne, fordi de har tjent en masse penge på deres el-monopoler, som de ikke ved hvad de skal bruge til nu,« fastslog John Strand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere