Artikel top billede

Dansk supercomputer skal køre på islandsk vulkanstrøm

De nordiske lande etablerer en ny fælles supercomputer på Island, som skal udnytte den billige energi fra undergrunden.

De nordiske lande er gået sammen om at bygge en fælles supercomputer på Island. I første omgang er der tale om et pilotprojekt, som skal afdække de tekniske og praktiske udfordringer ved at bygge et nyt center for High Performance Computing (HPC) hos Thor Data Center i Reykjavik. Projektet har en løbetid på tre år og forventes at koste omkring 7,5 millioner kroner.

Den samme aktive undergrund på Island som har forårsaget voldsomme vulkanudbrud skal levere billig energi til den nye supercomputer. Thor Data Center i Island bruger en kombination af naturlig køling i det kolde land og billig geotermisk energi fra undergrunden.

Det er den billige energi, der har fået de nordiske lande til at overveje at placere en supercomputer på Island.

"Realiteten er at prisen for at hoste og drifte HPC-installationer i de skandinaviske lande ligger på niveau med prisen for selve computer-hardwaren," siger Jacko Koster fra det norske Uninett Sigma.

Kombinationen af kulde over jorden og varme i undergrunden er en god forretning for Island, som blandt andet har tiltrukket flere af verdens helt store aluminiums-fabrikker med tilbud om billig strøm.

Der spekuleres også i muligheden for at anlægge store datacentre på indlandsisen i Grønland, hvor der måske venter et energiboom i de kommende år.

Sidste år flyttede Opera sit datacenter for den mobile browser Opera Mini til Island. Det betyder altså, at alle 20 millioner Opera Mini-brugere sendes på en tur forbi Island hver gang de skal besøge en webside. Opera var en af de første kunder hos Thor Data Center.

Senest har det nystartede firma Greencloud etableret en Amazon EC2-kompatibel cloud-tjeneste hos Thor Data Center. Her kan virksomheder placere deres applikationer i skyen og samtidig glæde sig over at gøre noget godt for miljøet. Greenqloud mener at man kan levere et produkt som er både billigere, hurtigere og lettere at bruge end Amazons tjeneste.

Nu er der udbrudt en kamp om, hvem der kan bygge de mest miljøvenlige og energieffektive datacentre – både mellem store internet-virksomheder som Microsoft og Google og mellem enkelte nationer.

”Alle lande som har ambitioner om forskning og innovation har brug for adgang til HPC-infrastruktur,” siger Rene Belsø fra Danish Center for Scientific Computing.

Strøm til datacentre kommer typisk enten fra kulkraftværker eller fra atomkraft, som heller ikke ligefrem kan betegnes som en grøn teknologi - og slet ikke i lyset af den aktuelle katastrofe i Japan.

Gartner har da også anslået at it-industrien står for to procent af verdens samlede co2-udslip – det er på niveau med flybranchen.

Island er berømt for sin geotermi, men faktisk bliver der produceret mere geotermisk energi i USA end i Island (der kun er nr. syv i verden). Som ComON har fortalt tidligere, er der også store forventninger til geotermi som fremtidens energikilde i Danmark.

Men Island har også flere andre fordele, herunder naturlig køling – og forbindelsen til resten af verden er også på plads. Et nyt 2.250 kilometer undersøisk fiberkabel (Danice) forbinder Island med Danmark og transporterer op til 5,1 terabit i sekundet.

Danice er det hidtil hurtigste søkabel som skaber forbindelse mellem Island og omverden. Dermed er infrastrukturen på plads til at flytte cloud-applikationer til Island og udnytte landets billige energi fra undergrunden.

Der har været overvejelser om at transportere strømmen fra Island til det europæiske fastland gennem et undersøisk kabel. Men det vil gøre strømmen væsentlig dyrere. Så er det lettere at flytte hardwaren til Island.

”Det er bedre at opbygge en energiforbrugende industri på selve øen. Ved at placere en HPC facilitet på øen kan man opnå det bedste af to verdener; der er adgang til grøn energi på stedet, og og installationens beskaffenhed betyder at forskerne kan få fjernadgang til faciliteterne,” siger Ebba Hvannberg fra University of Iceland.

Hvis projektet bliver en succes vil man overveje at placere flere fællesnordiske it-faciliteter på vulkanøen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere