Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Fremtidens indhold kræver mere båndbredde

TDC har netop lanceret 4 og 8 Mbit/s via ADSL. 20 Mbit/s er næste skridt på vejen. Men det vil ikke være nok til levere fremtidens indhold, blandt andet HDTV, mener teleanalytiker Torben Rune.

Mandag sendte TDC to nye bredbåndsprodukter på markedet med henholdsvis 4 og 8 Mbit/s, og på sigt 20 Mbit/s. Men det vil kun lige være nok til at levere tv i en kvalitet der svarer til den som leveres via det luftbårne sendenet. Med den kraftige stigning i mængden af indhold tilgængeligt på nettet, og fremtidens tv-format, HDTV, skal båndbredden op i nærheden af 50 Mbit/s, vurderer teleanalytikeren Torben Rune fra NetPlan.

»4 Mbit er lige akkurat tilstrækkeligt til at levere tv i en kvalitet, som svarer til den, som kendes fra kabelnettet og det luftbårne sendenet. Men skal vi op i HDTV, er 8 Mbit kun lige akkurat tilstrækkeligt, og det er vel og mærke ikke i den fulde kvalitet som HDTV kan levere. For at levere en rigtig god HDTV-kvalitet, vurderer jeg, at det vil kræve mindst 24 Mbit/s for hver enkelt husstand,« siger Torben Rune.

Han påpeger, at en typisk dansk husstand typisk har mere end et tv, og gerne et par computere som også er koblet op på internettet. 20-25 Mbit/s er den øvre grænse for hvor meget data der kan sendes i gennem en almindelig kobberforbindelse via ADSL2, og det forudsætter at modtager bor under 1,5 kilometer fra den nærmeste central.

»Hvis to apparater i husstanden benyttes til at se forskellige programmer via HDTV, og signalet skal leveres via bredbånd, så er vi et godt stykke over de 24 Mbit/s. Jeg tror, at behovet i løbet af en kort årrække vil ende et sted mellem 50 og 100 Mbit/s, fordi udbuddet af meget trafiktungt indhold vil stige kraftigt i de kommende år,« siger Torben Rune.

Han bakkes op af Reza Tadayoni, der er lektor ved Center for informations- og kommunikationsteknologier ved Danmarks Tekniske Universitet. Han har i en årrække forsket i tv via bredbånd. Ifølge Reza Tadayoni er 8 Mbit/s lige akkurat nok til at levere HDTV, hvis man komprimerer det.

»En normal HDTV-stream der er komprimeret med MPEG2 kræver 17-18 Mbit/s. Men hvis man benytter MPEG4 komprimering kan man få den samme stream presset igennem på 6-7 Mbit/s,« siger Reza Tadayoni fra DTU.

Han understreger, at de 6-7 Mbit er per kanal der ses, så hvis husstanden har 8 Mbit/s er det kun nok til, at der kan ses HDTV på et apparat. Danske husstande har i gennemsnit 1,94 tv-apparater.

I TDC erkender teknisk direktør i TDC Kabel-TV, Jørgen Michaelsen, at det kan komme til at knibe med båndbredden, i takt med at der kommer flere HDTV-kanaler.

»Det er korrekt at HDTV med den nuværende MPEG2-komprimering kræver 17-18 Mbit/s. Men vi forventer at vi med MPEG4 og den rette boks kan komme ned på 6-7 Mbit/s per kanal,« siger Jørgen Michaelsen.

TDC er selv på vej med HDTV, og forventer at det i midten af i næste år kan lancere de første to HDTV-kanaler. TDC regner med, at udbud og efterspørgsel på HDTV vil stige støt i de kommende år.

»Det er selvfølgeligt helt klart, at danskerne vil efterspørge HDTV, i takt med at der sælges flere og flere apparater. Det har vi taget højde for i vores udbygning af bredbåndskapaciteten i fremtiden, « siger Jørgen Michaelsen.

Den tekniske direktør erkender, at selv med 20 Mbit/s vil TDC kun kunne levere to kanaler ad gangen i HDTV.

»Men mon ikke det vil vise sig at være nok, at kunne se to forskellige HDTV-kanaler ad gangen i hver husstand,« vurderer Jørgen Michaelsen.

Der er dog endnu nogle år til dansk tv bliver produceret og udsendt i HDTV. Hos DR fortæller, at det tidligst bliver i 2009 at stationen vil begynde at udsende HDTV.

»Efter oktober 2009 er der en chance for at vi kan udsende HDTV, når det analoge sendenet er blevet erstattet af det nye digitale sendenet, siger civilingeniør i DR´s teknologiske stab, Jørn Tuxen.

Han oplyser at den nye DR-Byen i Ørestaden er forberedt til produktion af HDTV, og at DR i løbet af 2006 vil lave de første pilotprojekter med produktion i HDTV.

»Jeg vil vurdere, at om ti år vil alle DR-udsendelser blive udsendt i HDTV,« siger Jørn Tuxen.

TDC har i forbindelse med nye abonnementer indført en forbrugsbegrænsning på fem GB per måned. TDC oplyser dog, at den trafik der vedrører tv, ikke bliver regnet med i de 5 GB om måneden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere