De nye fibernet bliver underlagt samme krav som det gamle kobbernet.
Det afgjorde EU-Kommissionen i dag i en fibermeddelelse, som de nationale telemyndigheder som udgangspunkt skal rette sig efter. Sammen med fiberbeslutningen kom EU's embedsmænd med en frekvensplan og en bredbåndsplan.
De nye regler, som har været undervejs i tre år, skal sikre, at flere europæere får adgang til fiber. Blot en procent af europæerne har fiber-til-hjemmet. Til sammenligning har 12 procent af alle japanere og 15 procent af alle sydkoreanere fiber hele vejen til hjemmet.
Store teleselskaber i Frankrig og Tyskland havde ellers bedt om at slippe for at blive tvangsåbnet i en overgangsperiode, hvor de nye fiberkabler bliver gravet ned. På engelsk hedder perioden "regulatory holidays". Argumentet er, at det koster mange penge at investere i den superhurtige infrastruktur. Dén købte EU-Kommisssionen dog ikke.
Elselskaber slipper
Det er ikke alle fiberselskaber, eksempelvis elselskabernes, som skal tvangsåbnes. Det er kun de markedsdominerende netværksejere, som sidder på omtrent halvdelen af markedet, der må lade konkurrenter få adgang til nettet. Med de nye regler bliver det de nationale myndigheder, i Danmark er det IT- og Telestyrelsen, som får magten til at træffe de specifikke afgørelser.
"For eksempel vil det i nogle tilfælde ske, at en telemyndighed vil beslutte ikke at tvunge ubundet adgang til fiberet, eksempelvis i områder, hvor eksisterende infrastruktur, såsom fiber-til-hjemmet og/eller kabel og attraktive forbrugerpriser sandsynligvis vil give effektiv konkurrence," skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.
Telekommunikationsindustrien (TI) er glad for, at de nye regler et teknologineutrale.
"Markedet skal fungere frit, og det er i alles interesse, at der er en teknologisk mangfoldighed på markedet med både kobberbaseret bredbånd, trådløse teknologier, kabel-tv net, fiber og mobilt bredbånd," siger TI's direktør, Jakob Willer.
TDC slipper ikke
IT- og Telestyrelsen lægger netop nu op til, at TDC's fibernet på Sjælland, som teleselskabet købte af elselskabet Dong tidligere i år, skal tvangsåbnes. Årsagen er, at TDC i forvejen sidder på både kobbernet og kabel-tv i de samme områder. IT- og Telestyrelsen har til gengæld ikke lagt op til at tvangsåbne elselskabernes fibernet, hvilket kan skyldes, at andre internetprodukter som oftest er tilgængelige i samme områder.
EU-Kommissionen skriver videre, at de nationale myndigheder i specifikke tilfælde får lov til at indføre mere fleksible priser på de nye fibernetværk i forhold til kobberet.
Kloakgravning og telenet
Den nye bredbåndsplan, der er et af de tre nye initiativer, får blandt andet ros fra teleselskaberne for at lægge op til, at lokale myndigheder som kommuner spiller en mere aktiv rolle i forhold til at skaffe besparelser ved opsætning af master, og når kabler lægges i jorden, siger TI's direktør, Jakob Willer.
"Det kan i praksis ske ved, at der gives bedre muligheder for at lægge teleinfrastruktur i jorden, når der eksempelvis graves i forbindelse med etablering eller reparation af kloakker, vandforsyning, el-ledninger, gas med videre. Det vil reducere etableringsomkostningerne og samtidig sikre, at forbrugerne ikke skal trækkes med, at fortorve og veje brydes op i flere omgange," siger Jakob Willer.
Skab større efterspørgsel
Et af ønskerne fra Dansk Energi, der har elselskaberne og deres fiberselskaber som medlem, håber, at de danske politikere vil arbejde på ge efterspørgslen på hurtige forbindelser med krævende tjenester som telemedicin, cloud computing og andre netværksteknologier.
"Jeg er sikker på, at man fra dansk side vil finde inspiration i EU's nye udspil," siger Thomas Woldiderich, konsulent hos Dansk Energi.
Videnskabsministeriet har allerede planer, Digitale Veje Til Vækst, for nye tjenester, der skal få borgerne til at blive sultne efter det hurtige internet, men Dansk Energi - hvis medlemmer netop sælger lynhurtigt internet - vil have endnu større skub i udviklingen.
EU-Kommissionen fortæller, at den næste år vil fremføre nye konkrete tiltag til, hvordan EU og dens investeringsbank EIB vil kunne finansiere bredbåndsinvesteringer. Allerede i dag findes der forskellige finansieringsmuligheder i EU-regi.
Embedsmændene siger desuden, at det er fint, at mange EU-lande har en bredbåndsstrategi, men at det er et problem, at landene ofte ikke har konkrete planer til at føre strategien ud i livet.
Udover fiberreguleringen og bredbåndsplanen lancerede EU-Kommissionen en frekvensplan. Den skal få fodslæbende lande til at indføre digital tv, så de overskydende frekvenser kan bruges til de lynhurtige LTE-mobilnet, akkurat som Danmark allerede har besluttet.