Her er EU's plan for nye hurtige net

Fibernet skal åbnes op for konkurrence, hvis der er markedsdominans, beslutter EU i ny teleplan.

De nye fibernet bliver underlagt samme krav som det gamle kobbernet.

Det afgjorde EU-Kommissionen i dag i en fibermeddelelse, som de nationale telemyndigheder som udgangspunkt skal rette sig efter. Sammen med fiberbeslutningen kom EU's embedsmænd med en frekvensplan og en bredbåndsplan.

De nye regler, som har været undervejs i tre år, skal sikre, at flere europæere får adgang til fiber. Blot en procent af  europæerne har fiber-til-hjemmet. Til sammenligning har 12 procent af alle japanere og 15 procent af alle sydkoreanere fiber hele vejen til hjemmet.

Store teleselskaber i Frankrig og Tyskland havde ellers bedt om at slippe for at blive tvangsåbnet i en overgangsperiode, hvor de nye fiberkabler bliver gravet ned. På engelsk hedder perioden "regulatory holidays". Argumentet er, at det koster mange penge at investere i den superhurtige infrastruktur. Dén købte EU-Kommisssionen dog ikke.

Elselskaber slipper
Det  er ikke alle fiberselskaber, eksempelvis elselskabernes, som skal tvangsåbnes. Det er kun de markedsdominerende netværksejere, som sidder på omtrent halvdelen af markedet, der må lade konkurrenter få adgang til nettet. Med de nye regler bliver det de nationale myndigheder, i Danmark er det IT- og Telestyrelsen, som får magten til at træffe de specifikke afgørelser.

"For eksempel vil det i nogle tilfælde ske, at en telemyndighed vil beslutte ikke at tvunge ubundet adgang til fiberet, eksempelvis i områder, hvor eksisterende infrastruktur, såsom fiber-til-hjemmet og/eller kabel og attraktive forbrugerpriser sandsynligvis vil give effektiv konkurrence," skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Telekommunikationsindustrien (TI) er glad for, at de nye regler et teknologineutrale.

"Markedet skal fungere frit, og det er i alles interesse, at der er en teknologisk mangfoldighed på markedet med både kobberbaseret bredbånd, trådløse teknologier, kabel-tv net, fiber og mobilt bredbånd," siger TI's direktør, Jakob Willer.

TDC slipper ikke
IT- og Telestyrelsen lægger netop nu op til, at TDC's fibernet på Sjælland, som teleselskabet købte af elselskabet Dong tidligere i år, skal tvangsåbnes. Årsagen er, at TDC i forvejen sidder på både kobbernet og kabel-tv i de samme områder. IT- og Telestyrelsen har til gengæld ikke lagt op til at tvangsåbne elselskabernes fibernet, hvilket kan skyldes, at andre internetprodukter som oftest er tilgængelige i samme områder.

EU-Kommissionen skriver videre, at de nationale myndigheder i specifikke tilfælde får lov til at indføre mere fleksible priser på de nye fibernetværk i forhold til kobberet.

Kloakgravning og telenet
Den nye bredbåndsplan, der er et af de tre nye initiativer, får blandt andet ros fra teleselskaberne for at lægge op til, at lokale myndigheder som kommuner spiller en mere aktiv rolle i forhold til at skaffe besparelser ved opsætning af master, og når kabler lægges i jorden, siger TI's direktør, Jakob Willer.

"Det kan i praksis ske ved, at der gives bedre muligheder for at lægge teleinfrastruktur i jorden, når der eksempelvis graves i forbindelse med etablering eller reparation af kloakker, vandforsyning, el-ledninger, gas med videre. Det vil reducere etableringsomkostningerne og samtidig sikre, at forbrugerne ikke skal trækkes med, at fortorve og veje brydes op i flere omgange," siger Jakob Willer.

Skab større efterspørgsel
Et af ønskerne fra Dansk Energi, der har elselskaberne og deres fiberselskaber som medlem, håber, at de danske politikere vil arbejde på ge efterspørgslen på hurtige forbindelser med krævende tjenester som telemedicin, cloud computing og andre netværksteknologier.

"Jeg er sikker på, at man fra dansk side vil finde inspiration i EU's nye udspil," siger Thomas Woldiderich, konsulent hos Dansk Energi.

Videnskabsministeriet har allerede planer, Digitale Veje Til Vækst, for nye tjenester, der skal få borgerne til at blive sultne efter det hurtige internet, men Dansk Energi - hvis medlemmer netop sælger lynhurtigt internet - vil have endnu større skub i udviklingen.

EU-Kommissionen fortæller, at den næste år vil fremføre nye konkrete tiltag til, hvordan EU og dens investeringsbank EIB vil kunne finansiere bredbåndsinvesteringer. Allerede i dag findes der forskellige finansieringsmuligheder i EU-regi.

Embedsmændene siger desuden, at det er fint, at mange EU-lande har en bredbåndsstrategi, men at det er et problem, at landene ofte ikke har konkrete planer til at føre strategien ud i livet.

Udover fiberreguleringen og bredbåndsplanen lancerede EU-Kommissionen en frekvensplan. Den skal få fodslæbende lande til at indføre digital tv, så de overskydende frekvenser kan bruges til de lynhurtige LTE-mobilnet, akkurat som Danmark allerede har besluttet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere