Intel: 16 kerner og så er det slut

Er der en grænse for, hvor mange kerner man kan proppe i en processor? Ja, siger Intel, som mener at grænsen går ved 16 kerner.

Intel antyder nu at den øvre grænse for antallet af kerner i en processor sandsynligvis ligger ved 16 cores. Både Intel og AMD sælger allerede processorer med fire kerner, og de første otte-kerne-modeller er på trapperne.

De to chipfirmaer har ikke andet valg end at proppe flere kerner i deres processorer. Det gamle megahertz- og gigahertz-kapløb førte ind i en blindgyde, hvor chippens strømforbrug og varmeudvikling steg hurtigere end regneydelsen.

Det bekræfter direktøren for Intel i Tyskland, Hannes Schwaderer, i et interview med Golem.de.

»Hvis jeg tager en processor, der har 100 pct. ydelse og 100 pct. strømforbrug, og øger taktfrekvensen med 20 pct., så stiger strømforbruget kvadratisk, nemlig med 73 pct. Hvis jeg gør det omvendte, reducerer taktfrekvensen, så har jeg kun brug for halv så meget strøm, men kan få 73 pct. mere ydelse hvis jeg bruger den frie plads til en ekstra kerne,« siger Hannes Schwaderer.

Problemet med dette simple regnestykke er dog, at programmerne også skal være i stand til at udnytte de ekstra kerner. Ellers er det lige meget, om der er én, to eller fire kerner.

»Vi må konstatere, at denne flerkerne-teknologi kun kan skaleres op til 16 kerner, medmindre der sker noget med softwaren. Efter dette punkt falder ydelsen, når man tilføjer flere kerner, alene fordi, at kommunikationen mellem kernerne bliver for kompleks,« siger Intel-chefen.

Intel antyder, at der er brug for en helt ny pc-arkitektur, en ny form for arbejdshukommelse og nye operativsystemer, hvis systemet skal være i stand til at udnytte processorer med flere end 16 kerner.

Men allerede i dag bliver flerkerne-processorer ikke udnyttet optimalt af pc-programmerne. Og software-udviklerne vil altid halte bagefter udviklingen. Intels konkurrent AMD udtrykker det mere direkte overfor Golem.de.

»Der vil altid være en forsinkelse på to-tre år når det gælder software i forhold til hardware,« siger den tyske AMD-chef Jochen Polster.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere