Forskningsprogram om ældre og IT

Mange ældre er ikke fortrolige med informationsteknologi. Men der er store forskelle på de ældres IT-færdigheder. Nogle kan en hel masse, mens andre til gengæld er meget usikre over for den udvikling, der finder sted på dette område: Hvad betyder det for min hjemmehjælp? Kan jeg risikere ikke længere at få personlig betjening, når jeg henvender mig på rådhuset? osv.


Selv om en hel del efterhånden kaster sig over computeren med stor interesse, så må vi alligevel erkende, at langt de fleste ikke gør. Det bliver vi nødt til at forholde os til.


Først og fremmest for de ældres egen skyld. I et samfund hvor informationsteknologi vil blive en stor del af hverdagen, kan vi simpelthen ikke acceptere, at en hel gruppe udelukkes fra de muligheder, som informationsteknologien giver.


Men også for vores egen - for samfundets - skyld. Den demografiske udvikling er klar og kan i sagens natur ikke stoppes: Om 10 år vil der være flere ældre mellem 60 og 69 år end unge mellem 20 og 29. Vi har simpelthen ikke råd til ikke at udnytte disse mennesker på arbejdsmarkedet - og det kan informationsteknologien hjælpe med til at gøre muligt.


Hvad det første angår er der ingen tvivl om, at informationsteknologien giver nogle nye muligheder - som ikke mindst vil være interessante for ældre, f.eks indkøb fra hjemmet via Internet, bankforretninger og offentlig service via nettet og via telefonen og ikke mindst kommunikation med hele verden fra dagligstuen.


Disse muligheder skal udnyttes. Men det kræver jo, at ældre kan og vil benytte den nye teknologi - og at teknologien i det hele taget er tilgængelig for de ældre. Indberetninger via telefonen er jo ikke til megen nytte, hvis man sidder med en drejeskive-telefon, og det gør nogle ældre faktisk. Endelig er det jo klart, at motivationen til at anskaffe og bruge informationsteknologien, som med så meget andet, handler om relevans og direkte anvendelighed - kan det bruges til noget?


I efteråret 1997 stod Forskningsministeriet bag den første undersøgelse [http://www.fsk.dk/fsk/publ/it_ae/] herhjemme om ældre og IT. 3.000 ældre blev spurgt ud om deres brug af informationsteknologi og deres behov og forventninger til fremtiden. Undersøgelsen [http://www.fsk.dk/fsk/publ/it_ae/] viser først og fremmest, at der er behov for mere information, rådgivning og uddannelse i relation til de muligheder computere og Internettet giver for de ældre.


Undersøgelsen [http://www.fsk.dk/fsk/publ/it_ae/] giver dog langt fra et fyldestgørende billede af, hvordan det vil se ud fremover. Derfor har jeg besluttet at etablere et forsknings- og udviklingsprogram, dels i ældrepædagogik, dels i hvordan IT kan bidrage til at folk bliver længere på arbejdsmarkedet end i dag.


Regeringen har i den forbindelse afsat 35 millioner kroner på Finansloven for 1998 over de næste 4 år. Det er min intention, at de penge skal bruges til at afklare, hvordan vi kan sikre, at de ældre bliver en aktiv del af det moderne samfund.


Derudover mangler klart nogle eksempler på "best practices" om ældres aktiviteter og muligheder. Det er derfor meget vigtigt, at vi i forbindelse med forskningsprogrammet får igangsat nogle fremadrettede udviklingsprojekter på området, så vi kan bygge videre på nogle konkrete erfaringer




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Brother Nordic A/S
    Import og engroshandel med kontormaskiner.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere