Fængsler vil gerne benytte mobiljammere

Kriminalforsorgen vil gerne opsætte mobiljammere i de danske fængsler. Forsorgen afventer nu resultaterne fra et svensk forsøg.

Kriminalforsorgen ønsker at opsætte mobiljammere i de danske fængsler. Nu vil forsorgen afvente resultaterne fra et svensk forsøg der skal afklare, om jammerne skaber problemer for de omkringliggende samfund.

De danske fængsler lider under mobiltelefoner, som de indsatte får smuglet ind i fængslerne, så de kan bevare kontakten med omverden, og i visse tilfælde spænde ben for efterforskningen i konkrete sager.

Derfor vil direktoratet for kriminalforsorgen, som de danske fængsler hører under, gerne opsætte mobiljammere, der kan scramble de indsattes mobilsnak. Ifølge EU´s RCT-direktiv er det dog umiddelbart ulovligt.

»Det vil vi meget gerne. Men der er en række problemer forbundet med det. Blandt andet skal vi være helt sikre på, at jammerne ikke forstyrrer omverdenens mulighed for at benytte mobiltelefonen, og at de ikke forhindrer opkald til alarmcentralen,« siger sikkerhedschef i kriminalforsorgen, Ole Hansen.

Han fortæller, at kriminalforsorgen i øjeblikket afventer resultaterne af et forsøg, der kører i en række svenske fængsler. Forsøgene skal afklare om jammerne kan blive et problem for de omkringliggende samfund.

»Vi forventer sådan set at læne os op ad de svenske resultater. Hvis det viser sig, at der kan laves en løsning, der ikke forhindrer opkald til alarmcentralen, eller forstyrrer de omkringliggende samfund, så regner vi også med at kunne få en tilladelse fra IT- og Telestyrelsen,« siger kriminalforsorgens sikkerhedschef.

I IT- og telestyrelsen vil man ikke afvise at der kan udstedes en tilladelse til konkret anvendelse af jammere i fængslerne.

Brug af jammere er dog reguleret af det fælles europæiske direktiv om radio- og teleterminaludstyr , R&TTE-Direktivet, som fastslår, at udstyret ikke kan anvendes af private.

Men direktivet åbner for at man på nationalt niveau kan udstede tilladelser til ikke-civil anvendelse af jammere

»Der er sådan set en mulighed for, at vi kan tillade brug af GSM-jammere. Men det vil bero på en vurdering af den konkrete henvendelse,« siger juridisk koordinator i IT- og Telestyrelsen, Tine Meyer.

Udstedelse af en tilladelse eller dispensation vil også afhænge af, om det kan forenes med de eksisterende sendetilladelser, der er udstedt til teleselskaberne.

»En GSM-jammer er ret beset en sender, der udsender støj på de frekvenser som bruges til mobiltelefoni. Alle typer af frekvensbrug skal som udgangspunkt have en tilladelse fra os. Det kan meget vel vise sig, at det vil blive nødvendigt at gå i dialog med teleselskaberne, som jo har tilladelserne i forvejen,« siger Tine Meyer.

Hun åbner døren for, at kriminalforsorgen kan få en tilladelse.

»Men det kræver, at forsorgen henvender sig med sit ønske og en beskrivelse af, hvad de ønsker at gøre. Før jeg har set en sådan henvendelse, kan vi ikke tage stilling til om kriminalforsorgen kan få lov til at opsætte jammere i fængslerne,« siger hun.

Tine Meyer oplyser, at styrelsen endnu ikke har modtaget en henvendelse fra kriminalforsorgen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere