En digital signatur kan efterhånden bruges til både at underskrive ægteskabspapirer og få udbetalt sin løn. Men at signaturen også skulle kunne bruges til at skrive under på støtte til nye partier, det finder Indenrigsministeriets valggeneral, Anne Birte Pade, utænkeligt.
»Jeg kan ikke forestille mig hvordan det skulle kunne lade sig gøre,« siger Anne Birte Pade til ComON.
I dag er proceduren den at en person over 18 år underskriver en erklæring, som sendes til det lokale folkeregister. Her attesterer man erklæringen og sender den tilbage til den pågældende person. Herfra går turen for erklæringen til det nye parti. Når partiet har 19.185 erklæringer kan de gå til Indenrigsministeriet og få den formelle godkendelse til at stille op til folketingsvalg.
For almindelige udenforstående virker det ikke uoverskueligt at processen kunne foregå ved hjælp af email og digital signatur. Det sidste stykke vej ind til ministeriet med alle 19.185 stemmer kunne eventuelt foregå på en cd-rom.
Men ifølge Anne Birte Pade kan det også blive for nemt.
»Lovgivningen bag det her er ikke båret af at det skal være nemt for vælgerne. Det skal faktisk være en lidt omstændelig proces. Vælgerne skal virkelig ville det her,« forklarer Anne Birte Pade og understreger at det under alle omstændigheder vil kræve en lovændring.
»Det er forudsat i loven at det skal foregå på papir,« siger valgeksperten.
Det er de radikale, der har foreslået at den digitale signatur også skal kunne bruges ved oprettelsen af nye partier. Desuden ønsker partiet at indføre digitale stemmebokse, hvor vælgerne stemmer ved en computer. Det vil, ifølge partiet, gøre det nemmere at tælle stemmerne op.
En kvittering, som kommes i en almindelig stemmeurne, skal fungere som backup. Men den ide skydes ned af Anne Birte Pade.
»En kvittering er ikke bevis for noget som helst,« pointerer hun.