Telenor starter krigen om netneutralitet

Telenor i Norge vil kræve penge af YouTube for at garantere høj kvalitet. Danske videotjenester kommer måske også snart til at betale.

Hvis YouTube og andre hjemmesider, der streamer video, vil give deres kunder den bedste kvalitet, så skal de have pungen op af lommen. Internetudbyderne vil ikke betale hele regningen selv.

Sådan lyder en konkret melding fra Telenor i Norge.

”Det er på tide at ændre den model, hvor distributionen af data er gratis for afsenderen,” udtaler Telenors teknologidirektør Rolv-Erik Spilling.

Allerede i 2011 vil Telenor kræve betaling fra eksempelvis Youtube, tv-kanalen NRK og den norske avis VG, som streamer meget web-tv. Hvis firmaerne betaler, vil Telenor garantere den bedste kvalitet, hvis firmaerne ikke vil betale, så bliver deres levende billeder ikke udelukket fra nettet, men deres besøgende må nøjes med den kvalitet, som nettet nu engang tillader på det pågældende tidspunkt.

I de seneste år har debatten om netneutralitet været på et overordnet og diffust plan, men det norske tiltag er et soleklart konkret eksempel på, hvad neutralitet – eller mangel på sammen – kan betyde.

Kritikere mener, at netdiskrimination kan gøre det svært for små opstartsvirksomheder at komme ind på markedet, fordi de ikke har råd til at skaffe sig særbehandling på internettet. Dermed kan resultatet blive, at den største pengetank vinder over det bedste produkt, er frygten.
 

Kunne sagtens forekomme i Danmark

Telenor er også til stede på det danske marked, men her bliver der ikke udskrevet regninger til indholdsleverandører. Endnu.

"Udmeldingen i Norge går på, at det skal være muligt for både slutbrugere og udbydere at gå ind og købe sig til en højere kvalitet. Det basale net, som vi kender det, skal være åbent og uden barrierer, men det skal være muligt at tage betaling for at tilbyde en ekstra service. Det er en nødvendighed for at kunne levere kvalitetstjenester i fremtiden," siger Nicholai Kramer Pfeiffer regulatorisk chef i Telenor i Danmark til ComON.

Han anser det for helt naturligt, at også danske internetudbydere vil begynde at kræve betaling for en garanteret høj kvalitet. Han mener, at for eksempel DR og TV2 allerede får en ekstra service med de såkaldte peeringaftaler, der giver dem direkte adgang til teleoperatørernes net og på den måde undgå flaskehalse.

TV2 afviser at betale for ekstra kvalitet.

"Vi betaler ikke noget for at få vores trafik prioriteret anderledes end andres, og vi går stadig ind for netneutralitet," siger Gregers Wedell-Wedellsborg, der er chef for TV2 Net.


Arbejdsgruppe undervejs

I de danske teleselskabers brancheforening Telekommunikationsindustrien får den norske udmelding direktør Jakob Willer til at spidse ørerne. Han kender ikke til nogen danske selskaber, der pønser på at kræve betaling fra for eksempel YouTube, men han er overrasket over nordmændenes udmelding, fordi en arbejdsgruppe med afsæt i Telekommunikationsindustrien i længere tid har arbejdet på at udforme brancheretningslinjer vedrørende netneutralitet – netop efter norsk model.

De norske teleselskaber har allerede aftalt en branchelinje over for netneutralitet, hvor der er fokus på at undgå diskrimination af tjenester og fokus på at skabe gennemsigtighed.

Jakob Willer ønsker dog ikke regler om, at teleselskaberne ikke må tage penge for at yde ekstra service over for indholdsleverandører til deres netværk.

Norske Telenor er ikke det eneste nordiske selskab, der favoriserer nogle tjenester frem for andre i deres net. Flere svenske teleselskaber vil ikke længere tillade sine kunder at bruge tjenester som Vopium og Skype på deres net.

Den kommende telelov, som endnu ikke er vedtaget i Folketinget, vil give videnskabsministeren mulighed for at definere regler om netneutralitet i Danmark. Det vil i givet fald ske gennem en bekendtgørelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere