Esther Dyson



Esther Dyson (www.edventure.com), der er datter af Freeman Dyson, voksede op blandt fremtrædende videnskabsfolk og nobelpristagere. Hun er i dag en af computerindustriens fremtrædende personligheder og en magtfuld kvinde, der blandt sine gode venner tæller så fremtrædende folk som Bill Gates og USA's præsident Bill Clinton.


Hun sidder i bestyrelsen for the Electronic Frontier Foundation (www.eff.org) der er en online borgerrettigheds organisation, en magtfuld stemme i Washington, der kæmper for at centrale myndigheder skal holde sig uden for reguleringen af nettet, og i stedet gøre det muligt for den enkelte at træffe sin valg sammen med andre på det digitale medie.


For at et marked kan fungere optimalt forudsætter det, at der er tilgængelig information om markedet, dets deltagere og produkter. På computer markedet står Esther Dyson bag en stor og væsentlig del af informationsudvekslingen. Hun har et nyhedsbrev for

computerindustrien kaldet "Release 1.0".


Hun er også vært for den årlige konference PC Forum, hvor computerindustriens fremtrædende personer mødes både til officielle og uofficielle samtaler, udveksler ideer og følger med i hinandens projekter.


I 1989 tog Esther Dyson til Rusland og i årene efter også til Central- og Østeuropa, hvor hun fulgte med i computermarkedet og dets udvikling. Hun lavede blandt andet et nyhedsbrev, Rel-EAST, der ikke eksisterer mere, og en konference, East-West High-Tech Forum, der fokuserede på computer markedet i Østeuropa. Den konference er nu blevet til Edventure High-Tech Forum og dækker hele Europas computermarked. I dag investerer hun også i computerindustrien i området.


Hendes bog "Release 2.0 - A Design for living in the Digital Age"(www.release2-0.com) udkom i 1997, og er en spændende bog om cyberspace, dets betydning, dets mulige udvikling og vores mulighed for at handle aktivt i forhold til nettets udvikling.


Hendes filosofi for Internet er grundlæggende, at så mange beslutninger som muligt skal overlades til den enkelte og markedet.






Interview



ComON: Du betegnes som en af de mest indflydelsesrige personer i computerverdenen. Hvorfor er du så indflydelsesrig?




Dyson: Fordi mine ideer faktisk giver mening.


ComON: Hvordan bruger du din indflydelse?


Dyson: Jeg prøver på at forstå nye ting, og så forklare dem for andre mennesker der rent faktisk går ud og gør ting, hvad enten det er etablere virksomheder, vedtager (eller ikke vedtager!) love, eller bruger teknologien til at gøre deres egne liv bedre. Jeg gør det både ved at skrive (bogen for eksempel), holde taler, samt i personlige møder og gennem aktive investeringer i nye virksomheder. ("Aktiv" betyder, at jeg er medlem af bestyrelsen og giver specifikke råd og hjælper virksomhederne med at skabe kontakter)


ComON: Du er en travl person med mange aktiviteter. Har nettet hjulpet dig i dine mange gøremål?



Dyson: Elektronisk post gør det muligt for mig at kommunikere effektivt med langt flere mennesker (inklusive dig og dine læsere) end nogen anden måde.



ComON: Hvad er dine egne erfaringer med nettet?


Dyson: Jeg bruger det primært til e-post. Jeg bruger ikke en masse tid med at surfe på nettet, ligesom jeg ikke ser fjernsyn. Og det meste af det jeg vil vide er endnu ikke skrevet ned, så det meste af min "research" er direkte kommunikation med mennesker snarere end læsning af hvad der er publiceret (selvom der sandelig også er noget af det)


ComON: Du er en af få kvinder i en mandsdomineret industri. Tror du, at der er forskel på måden mænd og kvinder relatere sig til og bruger nettet?


Dyson: Der er en overordnet forskel, men der er store variationer blandt mænd og blandt kvinder. Men for at generalisere: mænd har en tendens til at være mere fascineret af selve teknologien, hvor kvinder bruger nettet som et redskab.


ComON: Du har rejst meget i Rusland og Østeuropa. Er der forskel på måden USA/Vesteuropa og Rusland/Østeuropa bruger Internet?


Dyson: USA er parat til at prøve alt nyt, så de tager det til sig - både til underholdning og handel.

Central/Østeuropa er interesseret i at kommunikere med resten af verdenen, så de ser nettet som nyttigt, og de bruger det som et redskab (selvom det er dyrt for dem). Selvfølgelig har de fleste folk i Central- og Østeuropa ikke råd til det, og de bekymrer sig om mere håndgribelige spørgsmål.

Vesteuropa tror de allerede ved alt, og desuden ikke behøver resten af verden, og de gør modstand mod nettets forskellighed og kaos (det er også dyrt for dem at bruge på grund af telefontaksterne). Af Vesteuropæerne er Storbritanien og Skandinavien de mest ivrige brugere af nettet, sydeuropæerne og franskmændende er de mindst interesserede.

Det er også generalisationer, selvfølgelig. Der er mange undtagelser.





ComON: I din bog "Release 2.0" taler du en del om nettets normer, og det ansvar vi hver især har online. Du skriver at du foretrækker normer for love i cyberspace, hvorfor? Hvad er dine egne normer, når du er online?



Dyson: Vær høflig. Forklar hvem du er. Fat dig i korthed. Vær tydelig. Lad være med at udsprede rygter. Hav humoristisk sans. Og en som jeg ikke følger godt nok: Svar hurtigt!




ComON: Hvilken slags regler vil du gerne se som grundlaget for styringen af nettet?




Dyson: Regler der giver mening, der er tydelige, og som støttes af dem de skal regulere.





ComON: Du har stor tillid til markedet, næsten som Adam Smiths tillid til den usynlige hånd. Kan du give nogle eksempler på problemer/konflikter der er blevet løst takket være markedet og markedskræfterne?



Dyson: Alle slags kommercielle problemer, inklusive at gøre nettet tilgængeligt for millioner af mennesker. Der er dog meget mere arbejde at gøre med det! Mange mennesker kan træffe deres egne valg af arbejde, hvordan de vil bruge deres tid, af varer, af hvor de vil bo - på grund af markedet. Markedet vil lade nogle mennesker have en billig adgang til en lav kvalitet, mens andre som er mere villige til at betale mere kan betale for en høj kvalitet (hastighed osv) Uden det ville alle være nødt til at betale det samme uanset deres egne præferencer. Styrelse er nyttigt, hvor alle skal følge de samme regler (såsom imod svindel, bedrageri, fysisk fortræd af andre); markedet fungerer hvor folk kan træffe individuelle valg, uden at skade andre. Styrelse må/skal følge flertallets ønsker, hvorimod markedet fremmer forskellighed.



ComON: I din bog skriver du "Mit mål er at hjælpe dig med at forstå og skabe denne nye verden, i stedet for bare at besøge eller leve i den". Hvad er dit råd til en person, der ønsker nogle tips om hvordan man former denne nye verden?


Dyson: Læs bogen!





ComON: På hvilke måder bidrager du til udviklingen af Internettet?




Dyson: Ved at hjælpe med at forklare hvad det kan gøre for folk, og hvad de mest effektive måder at styre det på er. For det meste betyder det lokal kontrol indenfor fællesskaber, og individuel kontrol over mange ting - såsom hvilken mail folk er villige til at modtage, hvilket indhold de ser efter, og hvilke priser de vil betale for hvilken kvalitet service.





ComON: Hvad kunne du tænke dig at opnå på nettet?




Dyson: Paradis! Hvad tror jeg, at jeg kan opnå på nettet? Opmuntre folk til at gøre god brug af dette magtfulde medium, ikke kun til handel, men til at udtrykke sig selv, publicere sandheden, hjælpe andre mere effektivt, kontrollere ens eget liv.





ComON: Hvad er din mening om den verserende antitrust-undersøgelse af Microsoft?






Dyson: Jeg kan lide nettet, fordi det fortynder store, centrale organisationers magt uanset om det er "big government", massemedier eller "big business".





ComON: Vi fokuserer meget på de mennesker der er på nettet, og hvad de foretager sig. Hvad med de mennesker der ikke er online? Hvad vil der ske med dem? Vil de blive ladt tilbage, mens resten af os surfer rundt? Kan vi gøre noget for at gøre det nemmere for dem at komme på nettet - både med hensyn til adgang og evnen til at bruge computere?





Dyson: Den vigtigste ting vi (og regeringer) kan gøre for alle er at sponsorere bred uddannelse til alle, så de kan træffe deres egne valg med hensyn til om de vil bruge nettet eller ej. Med uddannelse vil folk være i stand til at være produktive nok til at have råd til det, og udrustet til at bruge det. Selvfølgelig er det et optimistisk synspunkt, og vi vil aldrig være i stand til at løse alle verdens problemer, med eller uden nettet. Men det er et nyttigt redskab.




ComON: "Release 2.0", som du skriver i din bog, "forventes at være perfekt, men sædvanligvis kommer release 2.1 ud få måneder senere". Er der en Release 2.1 på vej?



Dyson: Ja, det er en paperback udgave, og den udkommer næste efterår.





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere