Skyggekrig mod Al-Qaeda-sites

Eksperter mistænker vestlige efterretningstjenester for at udføre tophemmelige cyberangreb mod Al-Qaeda-sites, der slås med konstante tekniske vanskeligheder.

Netop nu foregår der muligvis en systematisk og organiseret skyggekrig mod Al-Qaedas terrorister i cyberspace. I over en måned har tre af de fire mest prominente Al-Qaeda propaganda-sites være nede.

»Der må være en stor organisation bag sådanne angreb. Det virker plausibelt, at der står efterretningstjenester bag,« siger en kilde fra det norske forsvarsforskningsinstitut til avisen The Guardian.

Forskerne på Forsvarets Forskningsinstitut i Norge er blandt de fremmeste eksperter inden for cyberterrorisme, og vejleder blandt andre USA's efterretningstjenester.

Siderne Al-Ekhlas, al-Buraq og al-Firdaw, der alle er en del af Al-Qaedas mediedel har været nede siden 11.september i år, hvor en hyldestvideo til terrorangrebet for syv år siden skulle have dukket op.

Al-Qaeda benægter, at de tre site "er faldet i fjendens hænder". I stedet er der tekniske problemer.
Men et fjerde site fungerer upåklageligt, og det får eksperter til at spekulere i, at operationen blandt andet går ud på, at skubbe Al-Qaeda sympatisører over på det samme site og overvåge dem der fra.

Alle fire sites poster jævnligt propaganda-videoer som martyrhandlinger fra Irak og Afghanistan. Osama Bin Laden offentliggør også sine videobeskeder til verden her. De fire sites er under overvågning af forskere og efterretningstjenester.

Allerede i juni var der uregelmæssigheder på siderne. Det mener William McCants, der arbejder på det amerikanske militærakademi West Point og driver siden jihadica.com, var øvelser inden det virkelige angreb.

Han er sikker på, at minimum amerikanske og engelske efterretningstjenester står bag angrebene, selv om de er ulovlige. Blandt andet har engelske tjenester fornylig proklameret, at de er gået mere aggresivt ind i kampen mod Al-Qaeda.

»Jeg tror, at det bliver styret af flere regeringer og er en black-op, altså en ulovlig operation som man benægter finder sted. Dem der står bag ved hvad de gør. De er kirurgisk præcise,« siger McCants til Guardian.

Andre eksperter i Vesten og Mellemøsten bakker synspunktet op. De mener, at USA simpelthen ikke gider propaganda-siderne mere, og derfor har besluttet at lukke dem ned.
Sidernes vigtigste funktion er at skabe et fællesskab for ekstreme fundamentalister, hvor man kan bekræfte hinanden i, at det er Allahs vilje, at udslette de vantro.

De unge mænd, der stod bag terrorangrebet i Madrid havde blandt andet fået kontakt med hinanden via fora på Al-Qaeda sympatiserende netværk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere