Den seneste undersøgelse af software i danske virksomheder, viser, at 27 procent af installationerne enten er kopier eller uden licens. På ti år faldt omfanget ellers fra 50 procent til 27 procent i 2003. Og tallet har ligget dér siden. Trude Berg, formand for Business Software Alliance, der har udarbejdet undersøgelsen sammen med IDC, mener ikke, virksomhedslederne forstår sagens omfang.
»De tager det ikke alvorligt. De skal tage ansvar i stedet for at uddelegere det til it-cheferne,« siger hun. Hun mener, at virksomhedslederne ofte slet ikke ved, at de er på kant med loven. Og at det kan være decideret dyrt for både pengepungen og firmaets image i offentligheden.
Syndere hænges ud
Sager om ulovlig software ordnes med aftaler frem for deciderede retssager. Men typisk ryster synderne i de 15-20 årlige danske tilfælde hver især op med en bod i 100.000-kroners klassen. IT-Branchen oplyser så til offentligheden, når en virksomhed har dummet sig med en manglende licens. Det skal motivere virksomhederne til at få styr på deres installationer, og sende et signal om at de risikerer at blive hængt ud for at forholde sig passivt til problemet.
»Ved de større sager sender vi for eksempel pressemeddelelser ud,« siger formand for Rettighedsudvalget i IT-Branchen, Henrik Mørck. Som oftest er det tidligere ansatte, der rapporterer om den ulovlige software.
»De sager, vi ser, er oftest tidligere medarbejdere, der anmelder virksomheden. De er typisk sure på arbejdspladsen eller forarget over, at det sker,« siger han.