Hvert fjerde program er piratkopi

På tredje år holder omfanget af ulovlig software sig på samme niveau i de danske virksomheder. De færreste virksomhedsledere tager det alvorligt, lyder kritikken. Men man risikerer at ende i gabestok.

Den seneste undersøgelse af software i danske virksomheder, viser, at 27 procent af installationerne enten er kopier eller uden licens. På ti år faldt omfanget ellers fra 50 procent til 27 procent i 2003. Og tallet har ligget dér siden. Trude Berg, formand for Business Software Alliance, der har udarbejdet undersøgelsen sammen med IDC, mener ikke, virksomhedslederne forstår sagens omfang.

»De tager det ikke alvorligt. De skal tage ansvar i stedet for at uddelegere det til it-cheferne,« siger hun. Hun mener, at virksomhedslederne ofte slet ikke ved, at de er på kant med loven. Og at det kan være decideret dyrt for både pengepungen og firmaets image i offentligheden.

Syndere hænges ud
Sager om ulovlig software ordnes med aftaler frem for deciderede retssager. Men typisk ryster synderne i de 15-20 årlige danske tilfælde hver især op med en bod i 100.000-kroners klassen. IT-Branchen oplyser så til offentligheden, når en virksomhed har dummet sig med en manglende licens. Det skal motivere virksomhederne til at få styr på deres installationer, og sende et signal om at de risikerer at blive hængt ud for at forholde sig passivt til problemet.

»Ved de større sager sender vi for eksempel pressemeddelelser ud,« siger formand for Rettighedsudvalget i IT-Branchen, Henrik Mørck. Som oftest er det tidligere ansatte, der rapporterer om den ulovlige software.

»De sager, vi ser, er oftest tidligere medarbejdere, der anmelder virksomheden. De er typisk sure på arbejdspladsen eller forarget over, at det sker,« siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere