IBM forsker i 22-nanometer-chips

IBM udvikler den næste generation af mikrochips med en strukturbredde på 22 nanometer og har dermed overhalet Intel, som er midt i skiftet til 45 nanometer.

IBM har løst en af de vigtigste udfordringer på vejen mod 22-nanometer-chips. Den aktuelle generation af pc-processorer har en strukturbredde på 65 eller 45 nanometer, og det næste skridt bliver 32 nanometer, som ikke kræver de store omstillinger i chipfabrikkerne. Men det bliver anderledes svært at springe fra 32 til 22 nanometer.

I fremstillingen af mikrochips anvendes en fotolitografisk maske, som kaster en skygge på et lysfølsomt materiale. På baggrund af denne skabelon bliver de enkelte kredsløb så »printet«. Og det er her, at 22-nanometer rammer en naturlig mur.

»I det øjeblik lysets bølgelængde kan sammenlignes med størrelsen af den ting, du forsøger at printe, så begynder tingene at bryde sammen,« siger IBM-ingeniør Subu Iyer til CNET.

IBM har knækket problemet med en ny fremstillingsmetode kaldet Computational Scaling, som varierer maskens form og lysets egenskaber for hvert lag på masken. Dermed kan lys med en bølgelængde på 193 nanometer anvendes til at fremstille 22-nanometer chips.

Dermed har IBM fået et forspring i forhold til konkurrenter som Intel og AMD, som end ikke har taget springet til 32 nanometer endnu. IBM har allerede præsenteret den første SRAM-hukommelsescelle med 22 nanometer teknik, men der kommer formentlig til at gå flere år, før de første 22 nanometer produkter er på markedet.

Og IBM's Computional Scaling er kun en midlertidig løsning, indtil det bliver praktisk at anvende ekstremt ultraviolet lys mellem en bølgelængde helt ned til 10 nanometer i chipfremstillingen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere