IBM har løst en af de vigtigste udfordringer på vejen mod 22-nanometer-chips. Den aktuelle generation af pc-processorer har en strukturbredde på 65 eller 45 nanometer, og det næste skridt bliver 32 nanometer, som ikke kræver de store omstillinger i chipfabrikkerne. Men det bliver anderledes svært at springe fra 32 til 22 nanometer.
I fremstillingen af mikrochips anvendes en fotolitografisk maske, som kaster en skygge på et lysfølsomt materiale. På baggrund af denne skabelon bliver de enkelte kredsløb så »printet«. Og det er her, at 22-nanometer rammer en naturlig mur.
»I det øjeblik lysets bølgelængde kan sammenlignes med størrelsen af den ting, du forsøger at printe, så begynder tingene at bryde sammen,« siger IBM-ingeniør Subu Iyer til CNET.
IBM har knækket problemet med en ny fremstillingsmetode kaldet Computational Scaling, som varierer maskens form og lysets egenskaber for hvert lag på masken. Dermed kan lys med en bølgelængde på 193 nanometer anvendes til at fremstille 22-nanometer chips.
Dermed har IBM fået et forspring i forhold til konkurrenter som Intel og AMD, som end ikke har taget springet til 32 nanometer endnu. IBM har allerede præsenteret den første SRAM-hukommelsescelle med 22 nanometer teknik, men der kommer formentlig til at gå flere år, før de første 22 nanometer produkter er på markedet.
Og IBM's Computional Scaling er kun en midlertidig løsning, indtil det bliver praktisk at anvende ekstremt ultraviolet lys mellem en bølgelængde helt ned til 10 nanometer i chipfremstillingen.