Det skal omgående indskærpes overfor elselskaberne, at de ikke må sammenblande pengekasserne og lade elkunderne betale for deres milliardinvesteringer i bredbånd. Så kontant lyder opfordringen fra formanden for Folketingets energiudvalg, Aase D. Madsen (DF), til økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen.
Det kommer efter at IT-avisen ComON i går kunne afsløre, at det nordvestsjællandske elselskab NVE i mere end et år bevidst har tørret regningen for nedgravning af bredbåndskabler af på de lokale elkunder. Det sker, når der skal trækkes kabler ind til nybyggeri. Her betaler teleselskab, belysningsvæsen, antennelaug, elselskab og bredbåndsleverandør normalt hver sin lige store andel af udgiften til gravning.
Men når graveregningen skal betales på Vestsjælland, er det kutymen at NVE-repræsentanten vægrer sig mod at både NVE's elselskab og NVE-Bredbånd skal betale.
For at elkunderne ikke risikerer at hænge på regningen, er elselskaberne ifølge loven forpligtigede til at drive bredbåndsudrulningen i selvstændige selskaber.
»Vil ministeren (...) omgående indskærpe elselskaber og de tilknyttede bredbåndsselskaber at loven skal overholdes, og at der ikke må ske nogen form for krydssubsidieringen i forbindelse med bredbåndsaktiviteterne?,« spørger Aase D. Madsen ministeren på vegne af Folketingets energiudvalg.
Hun frygter desuden, at elselskaberne er ved at løbe Energitilsynet, der skal holde opsyn med selskabernes gøren og lade, over ende, fordi investeringerne er så massive i omfang.
»Elselskabernes bredbåndsaktiviteter eskalerer meget hurtigt og det må derfor forudses, at det for Energitilsynet vil være en uoverkommelig opgave at kontrollere samtlige elselskabers transaktioner på bredbåndsområdet. Derfor er det vigtigt, at ministeren omgående træder i karakter og griber ind,« skriver Aase D. Madsen i sit spørgsmål.
Bendt Bendtsen skal samtidig tage stilling til hvordan elselskabernes bredbåndsaktiviteter kan lægges i mere faste rammer fremover, eventuelt gennem en lovmæssig opstramning.
NVE's direktør Jesper Hjulmand har fortsat ingen kommentarer til sagen.