Super-hackeren

Kevin Mitnick betegnes som en af de farligste hackere nogensinde.

Tirsdag den 14. februar 1995 lykkedes det langt om længe for amerikansk politi at arrestere Kevin Mitnick, FBIs mest eftersøgte computerhacker, der af New York Times var blevet udråbt til "verdens største computerkriminelle". Det skete efter at han i flere år havde leget kispus med politiet. Kevin Mitnick har siddet i fængsel siden og venter stadig på at sagen mod ham skal komme i gang. Den var planlagt til at begynde d. 19. januar, men er nu udsat igen, denne gang til den 20. april i år.


Sagen mod Mitnick


Mitnick er tiltalt for frem til sin anholdelse i 1995 at have skaffet sig uautoriseret adgang til computersystemer hos software- og operativsystemfirmaer, mobiltelefonfabrikanter, Internetudbydere og uddannelsesinstitutioner. Han er desuden tiltalt for i disse sammenhæng at have stjålet og kopieret software, der tilhører disse firmaer og institutioner og for at have anvendt den til sine egne formål. Blandt de firmaer, som han er tiltalt for at have skadet på denne måde, er Motorola, Nokia, Fujitsu, Novell og Sun Microsystems.


Værdien af den stjålne og kopierede software er sat til 80 millioner dollars. Anklagerne imod Mitnick omfatter desuden 14 anklagepunkter for "wire fraud", dvs. anvendelse af telefonlinier uden betaling, otte anklagepunkter for ulovlig besiddelse af computerfiler og -passwords, et anklagepunkt for uautoriseret adgang til en forbundscomputer, et anklagepunkt for at have beskadiget en computer og endelig et anklagepunkt for ulovligt at opfange elektronisk kommunikation.


Sagen mod Mitnick regnes af mange for en principsag, når det gælder om at dømme hackere. Den amerikanske stat anser Mitnick for at være en terrorist og sagen mod ham skal statuere et eksempel, der skal afskrække andre fra at starte en hacker-karriere.


Det er en omfattende sag der er blevet rejst mod Mitnick, og selv anklagerne har svært ved at følge trit med de mange informationer og data. Det er næsten 10 gigabyte data, som forsvaret skal nå at gennemse, og nogle af beviserne imod Mitnick er en række komprimerede computerfiler som Mitnick opbevarede på to bærbare computere. Regeringen har nu
dekomprimeret filerne, men i processen er den oprindelige biblioteks- og filstruktur blevet ødelagt.


Problemet er ikke mindre for Mitnick og hans forsvarere. Manglen på penge gør at Mitnick ikke har råd til at hyre gode advokater. Han må nøjes med advokat Don Randolph og hans assistant attorney Greg Vinson. Og det er uheldigt, for der er flere dunkle punkter i sagen, som hver især kan svække anklagerne mod Mitnick, samt flere punkter der angiveligt kan få hele sagen til at falde.


Hvem er Kevin Mitnick?


I bogen "The Fugitive Game: Online with Kevin Mitnick" tegner Jonathan Littman et portræt af Mitnick, som han jævnligt havde kontakt med, som en dreng, der i høj grad blev overladt til sig selv. Mitnick lærer tidligt at manipulere telefonsystemet, og bruger mange timer på at tale i telefon. Han roder i telefonselskabernes affald efter kasserede manualer og læser tekniske journaler fra telefonselskabet Bell. Computere begynder også at interessere ham, og eftersom han ikke selv har en computer er han henvist til i stedet at bruge de forskellige edb-butikkers computere, og hurtigt begynder han at hacke sig ind i skolers computersystemer.


Mitnick portrætteres som en, der er mere end almindeligt optaget af hvordan telefonsystemer og computere fungere, og som en ekspert i at skaffe sig de mange informationer han samler på. Op gennem 1980'erne anholdes og sigtes han fra tid til anden for at hacke sig ind i diverse computere, og han sidder også en periode i fængsel.


En ting er hvad Mitnick rent faktisk gjorde, et andet og måske lige så vigtigt aspekt af hele historien om Mitnick er den myte der blev skabt omkring ham.


En af dem der arbejdede hårdt og intensivt på at skabe myten Mitnick er journalisten John Markoff, der skrev intensivt om hackeren for The New York Times. Efterfølgende skrev Markoff sammen med Tsutomu Shimomura bogen "Takedown : The Pursuit and Capture of Kevin Mitnick, America's Most Wanted Computer Outlaw - By the Man Who Did It".


Tsutomu Shimomura er computereksperten, som fik æren for at opspore Kevin Mitnick så han kunne anholdes. Shimomura blev kørt i stilling som helten, der fangede den farlige hacker Kevin Mitnick efter at have været udsat for et hacker-angreb fra Kevin Mitnicks side. Hans opsporing af Mitnick blev fremlagt som et spørgsmål om ære. Men Shimomura er ikke så uskyldig som han først blev tegnet. Shimomura arbejder blot for den rigtige side, når det gælder om at begå ulovligheder uden at blive retsforfulgt. Han har nemlig stillet sine evner til rådighed for den amerikanske stat.


At Mitnick er dygtig til at hacke, og at han har den udholdenhed der skal til at omsætte disse evner til omfattende hacking og indsamling af data er der vist ikke nogen tvivl om. Men myten Mitnick, skabt af anklagemyndigheden og dele af pressen, har gjort ham mere farlig og hans kriminelle handlinger større end de egentlig var, hvilket han med hackerens kendte lyst til at blive anerkendt for sine evner og fortælle andre om sine gerninger nok også selv har bidraget til før sin anholdelse.


De forhold Mitnick anklages for har han måske, måske ikke ansvaret for, men de var helt klart en overtrædelse af den gældende amerikanske lovgivning. Sagens omfang og behandlingen af Kevin Mitnick i fængslet er imidlertid ikke så meget et resultat af hvad han menes at have gjort, men snarere forårsaget af frygten for det som Mitnicks evner kan bruges til. Derfor er spørgsmålet er om det er borgeren Mitnick og hans handlinger, der står for retten, eller om det er myten Mitnick der anklages og eventuelt dømmes.


Der findes som nævnt mindst to bøger om Mitnick-sagen: "The Fugitive Game
- online with Kevin Mitnick" skrevet af Jonathan Littman, der følger Kevin Mitnick op til anholdelsen og John Markoffs "Takedown : The Pursuit and Capture of Kevin Mitnick, America's Most Wanted Computer Outlaw-By the Man Who Did It". Littmans bog er klart den bedste. Markoff har for travlt med at mytologisere hele sagen.


Man kan få mere information om sagen hos en græsrodsbevægelse, der kalder sig Free Mitnick. De står bag en hjemmeside, hvor de formidler deres opfattelse af situationen og går i rette med pressens dækning af sagen. Siden finder man på adressen www.kevinmitnick.com. Her kan man følge slagets gang.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    JN Data A/S
    Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere