Artikel top billede

Gmail er nede syv minutter om måneden

Opdateret: Oppetid på 99,984 procent.

Gmail-brugere havde i 2010 næsten adgang til deres indbakke 24 timer i døgnet - hele året rundt.

En oppetid på 100 procent blev kun spoleret af små forsinkelser og enkelte længere udfald for nogle brugere, oplyser Google i en blog.

Oppetiden på 99,984 procent gælder både private brugere og firmaer, der betaler for en højere service via Google Apps. Googles egen omregning af de 99,984 procent betyder, at Gmail samlet set var nede i syv minutter per måned. De syv minutter er ifølge Google primært summen af sekundlange forsinkelser. Der har dog været episoder med længere afbrydelser, hvor betalende kunder har modtaget kompensation.

Syv minutters nedetid er ifølge Google acceptabelt for en cloudløsning som Gmail, skriver Googles chef for Enterprise Matthew Glotzbach. Han peger på, at Google i 2010 formåede at tilføje millioner af nye brugere og tilføje 30 nye funktioner til Gmail uden planlagt nedetid. Han fortsætter med at blære sig med den begrænsede nedetid ved at pege på en rapport fra Radicati Group, der viser, at en gennemsnitlig lokalbaseret mail-løsning har 3,8 timers nedetid om måneden. Med de tal i baghovedet sjusser Google-chefen sig frem til, at Gmail er 46 gange mere stabil end en Microsoft Exchange-løsning (Se øverst).
Sammenligningen mellem cloud- og lokalbaseret emailløsning er dog ikke helt fair, da man ikke kan skære alle Exchange-installationer over en kam.

Direkte sammenlignelige data fra Microsoft eget online-tilbud i Microsoft BPOS findes heller ikke, men Google-chefen peger på Microsofts egen opdatering for 2010, hvor det fremgik, at BPOS havde 33 dage, hvor systemet i længere og kortere perioder oplevede nedetid på grund af planlagt vedligeholdelse.

Microsoft afviser Googles slagssnak og fortæller, at onlinetilbuddet BPOS i 2010 havde en oppetid på 99,9 procent. Det gælder for alle produkterne. Til sammenligning har Google ikke medregnet oppetiden på kalender og Google Docs.
Til amerikanske Computerworld siger en Microsoft-talsmand, at Microsoft har oplyst om flere "nedeperioder", fordi firmaet medregner alle episoder af nedetid fra minuttet de indtræffer, og ”ikke blot de episoder, hvor et større antal oplever nedetid,” siger han med slet skjult reference til Googles optællingsmetode.
 

Vi er aldrig nede mere

Den høje oppetid gør, at Google i sine kommende SLA'er (service level agreements) slår et endnu større brød op. I fremtiden skal kunderne ikke forvente planlagte episoder af nedetide. Google lover, at alle planlagte opdateringer og vedligeholdelse af Gmail sker, mens brugerne har adgang til deres mail.

Tidligere har brugere også skulle acceptere, at nedetid på under 10 minutter var acceptabelt. Nu tælles de små forsinkelser med som overtrædelser af SLA'en.

(Opdateret 20. januar kl 9:37 med kommentar fra Microsoft.)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere