Små skader på bærbare koster dyrt

Når en nykøbt bærbar computer går i stykker, er det ofte forbrugeren, der hænger på regningen. Forbrugerstyrelsen giver gode råd til, hvordan du kan undgå de mest almindelige fejl.

Bærbare computere er ofte designet på en måde så det kan blive dyrt hvis du snubler i ledningen eller glemmer at fjerne strømforsyningen, inden computeren lægges i tasken. For stikkene til strømforsyningen er ofte monteret direkte på bundkortet på bærbare og håndholdte computere. Det betyder, at ikke bare stikket, men hele bundkortet skal skiftes, når noget af strømforsyningen i maskinen går i stykker. Det er en større reparation, der nemt kan koste halvdelen af, hvad du skal betale for en ny computer.

Flere forbrugere har klaget til Forbrugerklagenævnet med henvisning til, at designet af computeren var medvirkende årsag til, at den gik alvorligt i stykker. Men selvom Forbrugerklagenævnet medgiver, at det er uhensigtsmæssigt at montere stikket til strømforsyningen direkte på bundkortet, så har de alligevel vurderet, at det ikke er en egentlig konstruktionsfejl. Derfor har forbrugerne ikke fået medhold i deres klager.

Forbrugerklagenævnet opfordrer dog butikkerne til at fortælle forbrugerne om denne svaghed og om de økonomiske konsekvenser, det får for forbrugeren, hvis stikket på bundkortet går i stykker.

Hos Forbrugerstyrelsen opfordrer man nu pc-køberne til at håndtere den bærbare computer med særlig omtanke. For der skal ikke meget til, før forbrugeren står overfor en dyr reparation.

»Bærbare og håndholdte computere er sårbare, og forbrugerne skal være særligt opmærksomme på, hvordan de behandler den slags produkter. Nogle af skaderne kunne være undgået, hvis forbrugeren havde behandlet computeren rigtigt,« siger jurist Frederik Boesgaard.

Forbrugerstyrelsen har udarbejdet 12 gode råd til at forlænge computerens levetid.

Før du køber din computer:


1. Virker hængslerne, der forbinder skærm og den øvrige computer, solide?

2. Virker kabinettet solidt, eller kan det let bøjes?

3. Er der nogle løse eller raslende dele?


På den måde sikrer du dig, at computerens kabinet er slidstærkt.


Stikket:


4. Tag altid alle stik ud, før du lægger computeren tilbage i tasken

5. Undgå skæve træk i ledningerne, og undgå at folk snubler i ledningen, mens stikkene sidder i computeren


På den måde kan du undgå, at stikkene inde i computeren knækker af.


Skærmen:


6. Undgå at trykke computeren i tasken - for eksempel ved at fylde tasken for meget op med bøger eller andet, der kan trykke skærmen i stykker. Navnlig strømforsyningen bør ikke lægges oven på skærmen.


Du risikerer, at skærmen flækker.


Tasken:


7. Køb en taske med skumplast, der beskytter computeren mod stød og slag. Mange tasker beskytter kun computeren mod vejret og ikke mod stød og slag, da materialet er for tyndt.


Batteriet:


8. Nogle batterier skal tømmes og lades helt hver gang. Andre skal lades løbende. Følg producentens anvisning.


Ellers forringer du batteriets holdbarhed.


Støv og fugt:


9. Undgå støv, røg og dyrehår, da det kan få computeren til at »brænde« sammen. Undgå derfor for eksempel at sidde med computeren i sengen, da soveværelser blandt andet kan være støvfyldte rum.

10. Undgå at lægge vandflasker i samme taske som computeren, da der en risiko for, at flasken lækker eller knuses.

11. Undgå at lægge computeren i solen - for eksempel i en varm bil. Der kan dannes kondensvand i den.

12. Undgå at sidde med computeren på skødet, da ventilationsåbningerne i bunden af computeren tildækkes på den måde. Det kan også få computeren til at brænde sammen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere