Avanceret amerikansk teknologi skal nu hjælpe Kinas politimyndigheder med at dæmme op for kriminalitet. Lige nu bliver 20.000 overvågningskameraer installeret i Shenzhen, og de bliver sat op til at kunne genkende ansigter på efterlyste. Samtidig skal de kunne registrere, når der sker noget usædvanligt, der kan være en kriminel handling. Det skriver New York Times.
I slutningen af 70'erne levede indbyggerne i Shenzhen af andeopdræt og risdyrkning, men i dag er byen med sine 12 millioner indbyggere en af Kinas voksende metropoler.
De mange tilflyttere og medfølgende kriminalitet får nu politiet til at øge overvågningen. Således indfører myndighederne nye chipkort til indbyggerne, mens politiet får mulighed for at knytte 180.000 private overvågningskameraer til politiets net af 20.000 kameraer.
Hvor de eksisterende identitetskort kun registrerer navn og fødsel, så vil teknologien nu give endnu flere muligheder. I de nye kort registrerer myndighederne både navn, fødsel, adresse, arbejdsreferencer, etnicitet, religion, straffeattest og udlejers telefonnummer. Derudover vil der være information at finde om hver enkelt persons reproduktionshistorie. I Kina må man nemlig ikke få mere end et barn.
»Hvis de ikke får de permanente kort, kan de ikke leve her. De kan ikke få ydelser fra regeringen og det er regeringens måde at få kontrol med befolkningen for fremtiden,« siger Michael Lin, der er vice president for investeringsrelationer i firmaet China Public Security, der står for teknologien.
Officielt indfører myndighederne den omfattende overvågning for at dæmme op for kriminalitet. Dog er Human Rights Watch bekymret over, at Kina ikke har så mange restriktioner på politiets magt, mens informationer lettere kan blive misbrugt af myndighederne.
Derfor er der mere grund til bekymring, når Kina indfører overvågning, end når myndigheder i London og New York øger overvågningen. I New York vil myndighederne sætte 100 kameraer op, men det er endnu ikke afgjort, om kameraerne skal kunne genkende ansigter, da myndighederne stadig ikke er sikre på, om teknologien er så god, at politiet vil undgå at anholde forkerte personer, fremgår det af New York Times.
Langt de fleste af virksomhederne, der har investeret i overvågningen er amerikanske, og både IBM, Cisco, HP og Dell samarbejder med China Public Security.
Michael Lin fra China Public Security fortæller, at firmaet har afvist nogle former for samarbejde med regimet i Kina, da China Public Security er et amerikansk firma. Der har tidligere været kontroversielle beskyldninger mod Yahoo, Google, Microsoft og Cisco for at hjælpe de kinesiske myndigheder med at opspore politiske modstandere. Alle firmaer benægtede ved at kongreshøring at have hjulpet de kinesiske myndigheder med knægte styrets modstandere.