Nvidia beskriver livet efter Moore's lov

Moore's lov er død, lyder det provokerende udsagn fra Nvidia.

I en kronik på Forbes.com giver Nvidias forskningschef Bill Dally – som også er professor på Stanford-universitetet – sit bud på computer-industriens fremtid. Den provokerende overskrift er ”Livet efter Moore's lov”.

Nu forudsiger Moore's lov som bekendt at antallet af transistorer på det samme chipareal fordobles hver 18. måned - og dermed også computerens ydelse - og det har vist sig at holde stik i ganske mange år. Men Bill Dally mener at Moore's lov er død.

Det kan stadig lade sig gøre at øge antallet af transistorer eller kerner – men det betyder ikke, at ydelsen stiger.

”Vi har nået grænsen for, hvad der er muligt med en eller flere af de traditionelle, serielle processor-enheder, eller cpu'er,” skriver Bill Dally.

Hans konklusion er, at det er på tide at skifte til parallel databehandling. Her tænker Dally selvfølgelig på Nvidias egne GPU'er, som allerede arbejder parallelt.

”En fundamental fordel i parallelle computere er at de meget effektivt kan forvandle flere processorer til højere ydelse. Hvis antallet af processorer fordobles vil mange programmer køre dobbelt så hurtigt. Til sammenligning, hvis man fordobler antallet af transistorer i en seriel cpu vil det kun medføre en meget begrænset stigning i ydelsen – men energiforbruget vil vokse voldsomt,” skriver Dally.

Nvidia mener at man kan øge antallet af transistorer i sine parallelle processorer med en faktor fire hvert tredje år, og ved at sænke taktfrekvensen en smule for hver kerne, kan man levere tre gange højere ydelse samtidig med at energiforbruget holdes konstant.

Professoren afviser at det skulle være muligt at bygge en parallel computer med 2-12 serielle cpu'er.

”Det svarer til at forsøge at bygge et fly ved at udstyre et tog med vinger,” som han udtrykker det.

Han erkender dog, at det bliver en gigantisk opgave hvis alle de eksisterende serielle programmer skal konverteres til en parallel model. Men Nvidia mener, at det er den eneste vej frem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere