I en kronik på Forbes.com giver Nvidias forskningschef Bill Dally – som også er professor på Stanford-universitetet – sit bud på computer-industriens fremtid. Den provokerende overskrift er ”Livet efter Moore's lov”.
Nu forudsiger Moore's lov som bekendt at antallet af transistorer på det samme chipareal fordobles hver 18. måned - og dermed også computerens ydelse - og det har vist sig at holde stik i ganske mange år. Men Bill Dally mener at Moore's lov er død.
Det kan stadig lade sig gøre at øge antallet af transistorer eller kerner – men det betyder ikke, at ydelsen stiger.
”Vi har nået grænsen for, hvad der er muligt med en eller flere af de traditionelle, serielle processor-enheder, eller cpu'er,” skriver Bill Dally.
Hans konklusion er, at det er på tide at skifte til parallel databehandling. Her tænker Dally selvfølgelig på Nvidias egne GPU'er, som allerede arbejder parallelt.
”En fundamental fordel i parallelle computere er at de meget effektivt kan forvandle flere processorer til højere ydelse. Hvis antallet af processorer fordobles vil mange programmer køre dobbelt så hurtigt. Til sammenligning, hvis man fordobler antallet af transistorer i en seriel cpu vil det kun medføre en meget begrænset stigning i ydelsen – men energiforbruget vil vokse voldsomt,” skriver Dally.
Nvidia mener at man kan øge antallet af transistorer i sine parallelle processorer med en faktor fire hvert tredje år, og ved at sænke taktfrekvensen en smule for hver kerne, kan man levere tre gange højere ydelse samtidig med at energiforbruget holdes konstant.
Professoren afviser at det skulle være muligt at bygge en parallel computer med 2-12 serielle cpu'er.
”Det svarer til at forsøge at bygge et fly ved at udstyre et tog med vinger,” som han udtrykker det.
Han erkender dog, at det bliver en gigantisk opgave hvis alle de eksisterende serielle programmer skal konverteres til en parallel model. Men Nvidia mener, at det er den eneste vej frem.