Den svenske EU-indenrigskommissær Cecilia Malmström vil nu genoverveje det såkaldte Data Retention direktiv, som danner grundlag for den danske logningsbekendtgørelse. I Tyskland har forfatningsdomstolen netop erklæret den tyske udgave af lognings-bekendtgørelsen for forfatningsstridig. Det har fået EU til at reagere.
"Jeg ønsker at direktivet skal evalueres inden årets udgang," siger Cecilia Malmström til den tyske avis Die Welt. "Vi skal ikke blot se på, om det er passende og effektivt og hvor høje omkostningerne er. Men også, om det er i overensstemmelse med grundrettighederne i Lissabon-traktaten, " siger hun.
Den svenske EU-kommissær mener ikke, at der kan drages en endelig konklusion om direktivets nytteværdi til terrorbekæmpelse, og hun henviser til at flere lande stadig ikke har implementeret direktivet.
Netop Sverige er et af de lande, som til dato stadig ikke har omsat direktivet til national lovgivning - i modsætning til Danmark, hvor logningsbekendtgørelsen allerede trådt i kraft i 2007. Den betyder bl.a. at internet-udbyderne skal registrere navn og adresse på den abonnent, der har haft en ip-adresse tildelt på et givent tidspunkt. For trådløst udstyr skal den geografiske placering også registreres.
Omkostningerne for iværksættelse af logningsbekendtgørelsens regler i Danmark blev i sin tid vurderet af telebranchen til mellem 100 og 200 millioner kroner.
I Sverige er implementeringen af lognings-direktivet foreløbig udskudt til efter det kommende valg.
Og i Tyskland er teleselskaberne nu tvunget til at slette alle de data, der er indsamlet under logningsbekendtgørelsen.
Den tyske forfatningsdomstol skriver i sin begrundelse, at dataindsamlingen ikke i sig selv er ulovlig, men den nuværende implementering af direktivet i Tyskland går langt ud over det, der er tilladt i den tyske grundlov. Og langt ud over det, der kræves i EU-direktivet, mener dommerne. De mener at direktivet faktisk vil kunne omsættes til tysk ret uden at krænke grundloven - men den nuværende praksis er altså dømt forfatningsstridig.