Fortællingen om et bedrag

Dette er fortællingen om de begivenheder der førte til IT Factorys fald. Det er et drama om svigt og bedrag. Milliarder og papkasser.

Kun Allan Vestergaard ved helt præcist, hvordan de to mænd der maltrakterede ham med en lægtehammer så ud. Måske ved han også, hvad de ville. Men da han forrige mandag gik ud til to personer i en Fiat 127 anede han ikke, at han få timer senere ville blive syet med 25 sting på hospitalet efter at være blevet kvæstet i et omfang, som lægen betegnede som livstruende.

Han vidste helt sikkert ikke, at årtiets største erhvervsskandale begyndte da lægtehammeren ramte hans krop.

Bortset fra en notits i den lokale avis i Farum anede offentligheden intet om det voldelige overfald.

En uge efter fik Danmark et nyt drama til den kollektive bevidsthed. Et nyt Nordisk Fjer. En ny PFA skandale. Et dansk Enron.

Ved et pressemøde kunne en groggy Asger Jensby meddele, at IT Factory, prestigevirksomheden med den fænomenale vækst, var begæret konkurs. Inden havde bestyrelsesformanden og hovedaktionæren haft en begivenhedsrig weekend.

På det tidspunkt vidste hverken han eller mange andre end få betjente ved Nordssjællands politi, at politiet ugen inden, senest om torsdagen, havde fået tilladelse til at aflytte Stein Baggers telefon i forbindelse med det voldelige overfald.

Politiet i Nordsjælland kendte godt Stein Bagger. Ikke fordi han plejede omgang med Hells Angels rockeren Brian Sandberg, eller på grund af den afgiftssvindel med luksusbiler, Stein Bagger havde været mistænkt i. Heller ikke på grund af anklagen i 2003 fra Amagerbanken om, at Stein Bagger og IT Factory svindlede.

Men fordi SKAT var på sporet af IT Factory. I et helt år havde vicepolitikommisær Flemming Poulsen siddet med en sag om momssvindel i IT Factory. Sagskomplekset ville være klar til januar, og betjenten havde fået foretaget afhøringer af relevante forretningsforbindelser. Svindlen ville kunne give Stein Bagger otte år bag tremmer.

Sidste torsdag ankom Stein Bagger i selskab med hustruen Anette Uttenthal, JMI Invest medejeren Peter Sølbeck og hustru og IT Factory personalechefen Kim Meier med hustru til velhaverparadiset Dubai. De indlogerede sig på det 321 meter høje hotel Burj Al Arab.

Kort efter ankomsten meddelte Stein Bagger, at han ville tilslutte sig selskabet efter en vigtig telefonkonferrence. På samme tidspukt sad Allan Vestergaard og forsøgte forgæves at for forbindelse til en konferrencelinje, hvor han, kommunikationsrådgiver Erik Ove og Stein Bagger skulle drøfte næste dags offentliggørelse af overtagelsen af IT Factory.

I stedet ringede Allan Vestergaard til Erik Ove personlig, der ikke anede hvad manden i den anden ende talte om. Han kendte intet til pressemeddelelser og Agios Uniteds overtagelse af JMI Invests halvdel af IT Factory aktierne.

Sent natten til fredag, efter revisorfirmaet Ernst & Young ved en storstilet Reimar Bo-styret fest i Bella Centret havde overrækt prisen som årets vækstvirksomhed til IT Factory, fik Asger Jensby et opkald.

Allan Vestergaard præsenterede sig som Stein Baggers partner i Agios United og fortalte, at de to i morgen ville overtage IT Factory som planlagt. Asger Jensby troede først, at manden var en tosse. Men efterhånden gik det op for Jensby, at manden i den anden ende af røret troede, at Asger jensby og Stein Bagger gennem længere tid havde forhandlet om aktieovertagelsen, af den virksomhed, der havde forgyldt Asger Jensby. Sammen med de øvrige aktionærer i JMI Invest havde han flere gange trukket tocifrede millionbeløb ud af virksomheden, og i JMI Invest, der hviler på IT Factorys succes, havde ejerkredsen også forgyldt sig selv.

I Dubai blev Anette Uttenthal mere og mere urolig.

Klokken 03.00 natten til fredag fik Asger Jensby at vide hvorfor.

Stein Bagger var væk.

Jensby forlod sit hjem i Norge og kørte til den nærmeste lufthavn, hvor han tog det første fly mod København.
Han kørte mod Jægersborg Allé 164. Mod IT Factory.

Samtidig åbnede stuepigerne på Hotel Schæffergården døren ind til et langtidslejet værelse. Rummet var tomt bortset fra mægder af uåbnede flyttekasser.

Asger Jensby gennemrodede IT Factorys papirer og computerfiler i et forsøg på at be- eller afkræfte den fornemmelse, han havde af at noget var helt galt. Han fandt intet.

Klokken 15.00 satte udviklerne på IT Factory deres computere stand by og tog sammen med Asger Jensby imod Bjarne Riis og hans cykelhold med alle stjernerne. Sammen med Saxo Bank var IT Factory sponsor af Tour de France holdet.

I det følgende døgn fortsatte Asger Jensby sin private efterforskning efter spor, der kunne afsløre sandheden om den virksomhed der havde skænket ham millioner.

Sent lørdag aften blev et afgørende spor fundet. Et anonymt nøglekort. Nogle uger tidligere lejede virksomhedens kvindelige direktionssekretær et værelse på Hotel Schæffergården. Ifølge Asger Jensby fik han den oplysning og blandt andre Stein Baggers hjemvendte hustru gik over på værelset.

Om søndagen vendte kommunikationsrådgiver Erik Ove tilbage til hotelrummet. Han fjernede alle papirer i rummet og sammen med et udrykningshold af revisorer blev papirne gennemgået. De afslørede svindel for minimum en halv milliard kroner. Papirerne var underskrevet af Asger Jensby.

Men underskriften var falsk.

Den omfattende svindel fyldte tre ringbind som blev afleveret til politiet. Yderligere 22 ringbind indeholdte ifølge Erik Ove Stein Baggers personlige bilag på "sokker og støvsugerposer".

De ringbind blev ikke udleveret.

Næste morgen, mandag, meddelte Asger Jensby, at han havde begæret IT Factory konkurs, og at den administrerende direktør og medejer Stein Bagger var stukket af fra bedrageri for over en halv milliard kroner.

Stein Baggers pas blev stemplet ud af De forenede Arabiske Emirater kl. 13.00 lokalt tid lørdag.

Asger Jensbys ord fik medierne i Danmark til at gå amok. Selv om ingen talte med Stein Bagger. Selv om han ikke var sigtet. Selv om den eneste, der udtalte sig var Asger Jensby, så dømte næsten samtlige medier Stein Bagger som det nye årtusindes største skurk.

Kun ganske få medier vidste, at Stein Bagger ikke var den eneste, der havde en interesse i, at IT Factory havde en enorm vækst. Det var i hele ejerkredsens interesse.

Det var i Asger Jensbys interesse.

Da politiet samme mandag trængte ind på værelset på Hotel Schæffergården stod der en enkelt tom papkasse. Al bevismateriale var fjernet, og ingen ansatte på hotellet havde nogensinde set Stein Bagger eller andre ankomme til værelset eller forlade det. Værelset havde også kun været lejet af IT Factory siden 13. november selv om bedrageriet på det tidspunkt allerede havde været i gang i flere år.

Allerede i 2005 nægtede et fynsk leasingfirma et indgå kontrakt med IT Factory, da ejeren fandt, at "virksomheden virker flyvsk, og egenkapitalen virker luftig."

Asger Jensby fik første gang indsigt i bedrageriet da han den 24. maj 2007 åbnede sin mailkonto hos JMI Invest.

I indbakken lå en mail, hvis afsender frygtede, at hele IT Factorys vækst byggede på en cirkulær bedrageriøkonomi. En leasingkarussel.

Asger Jensby viste Stein Bagger mailen. Stein Bagger forsikrede Jensby om, at mailen var latterlig. Jensby ville iøvrigt ikke kommunikere med anonyme personer. Så han droppede de tanker som mailen havde sat i gang, og som ville koste ham enorme millionbeløb i fald de var sande.

Et halvt år senere klikkede bloggeren Dorte Toft Besvar på sin mail. Hun havde netop modtaget en mail, som den anonyme person havde sendt til hende og Asger Jensby. Mailen var en ny advarsel.

Asger Jensby ignorerede den igen. Dorte Toft klikkede Besvar.

På det tidspunkt havde hun undret sig over IT Factorys vækst igennem længere tid. Ingen kunne forklare hende, hvordan IT Factory kunne være så succesfuld. Ingen i branchen købte produkterne eller kendte nogen der gjorde.

Dorte Toft begyndte at undre sig offentligt på sin blog. Det ignorerede Computerworld, da de den 24. september i år kårede IT Factory som årets IT virksomhed.

De branchekyndige læsere var rasende. Dorte Toft overbeviste Computerworld om, at undersøge virksomheden nærmere sammen med hende. Efter en række kritiske artikler fik de et interview med Stein Bagger. Efter tre timer var de ikke det mindste klogere. Kort tid efter offentliggjorde IT Factory en meddelelse på deres hjemmeside, hvor de truede med retsforfølgelse, hvis Dorte Toft og Computerworld skrev noget forkert.

I stedet for at skrive noget forkert interviewede Computerworld Asger Jensby, der den 24. november fortæller, at IT Factory er en "pengemaskine" med et forventet overskud på 420 millioner kroner i år.

Samme dag, mandag den 24. november, bevægede Allan Vestergaard sig ned af den lille indkørsel ved villaen i Farum mod to personer i en Fiat 127.

.....
Denne artikel bygger på forklaringer og fakta fra sagens involverede.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere